Sivut

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ookkonää Oulusta, pellaakkonää palloa?

Jos oot, tuu mukkaan. Kaikki mahtuu.

Siltä ainakin aluksi vaikuttaa. AC Oulu on koonnut täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa A-nuorten joukkueen, joka osallistuu parhaillaan pelattavaan SM-sarjan karsintaan.

Melkein tyhjästä nyhjäistyn nuoren miehistön kohtalona oli törmätä viikko sitten SM-karsinnan avauksessa kotikentällään Oulussa tiiliseinään nimeltä KuPS. Edelliskauden hopeajoukkue nitisti AC Oulun untuvikot 0-5.

Ja eilisessä vierasottelussa Jyväskylän Vehkalammen jalkapallohallissa kyyti oli vähintään yhtä kylmää. Kentän laidalla kuullun perusteella suuri osa AC Oulun pelureista olisi 1998 syntyneitä, eli A-nuorten nuorinta ikäluokkaa. Vaikka JJK:llakin oli jokunen samanikäinen kentällä, oli joukkueiden suoritustasossa ja tilannekovuudessa valtava ero.

Samu Himanka oli AC Oulun näkyvimpiä pelaajia
JJK:n puolustus katkaisee taas AC Oulun heiveröisen hyökkäysyrityksen
JJK pyöritteli oululaiset nurin luvuin 6-0. (Palloliiton ottelutilastoista muuten puuttuu Topias Tammelinin 10 minuutin kohdalla tekemä 1-0 -maali.)

Isännät Niko Kinnusen (myös 1998 syntynyt, kaksi maalia ja pari maalisyöttöä) johdolla veivät peliä koko ajan, loivat maalipaikkoja yhtenään, eivätkä antaneet AC Oululle käytännössä yhtään tekopaikkaa koko ottelun aikana. Vain AC Oulun maalivahdin Aleksanteri Patrosen hyvä peli ja JJK-pelaajien terävyyden puute ja ajoittainen leikittely pitivät tuloksen yksinumeroisena.

Aleksanteri Patronen torjuu Tuomas Koppelomäen (8) vapaapotkun
Niko Kinnunen - "kuin ilmetty nuori Mikko Manninen" (kommentti yleisön joukosta)
Mitään jakoa A-SM-sarjaan ei oululaisilla nähdyn perusteella todellakaan ole. Saavatpahan pojat hyvää oppia kovemmista peleistä ennen kesän A-nuorten Ykköstä ja tulevat sitten vuoden päästä entistä parempina mukaan seuraavaan karsintaan.

Perinteet velvoittavat

AC Oulu on nyt ottanut lusikan kauniiseen käteen ja pyrkinyt rakentamaan siltaa nuorempien juniori-ikäluokkien ja miesten joukkueiden väliin. Vaatii paljon työtä, että myöhäisteinien ikäluokissa vallinnut tyhjiö saadaan täytettyä ja muiden etumatka ajettua kiinni. Mutta työ on nyt aloitettu.

Kaupungin toinen "mahtiseura", entisen OPS-juniorin ja kansallisen supermenestyjän Miika Juntusen perustama ja OPS:n maineikkaan nimen ominut seura OPS-jp taas polkee omine juniorihankkeineen paikallaan. Junnujoukkueita yritetään pystyttää, mutta työläältä vaikuttaa. Näin, vaikka hienot harjoituskeskuksetkin ovat jo työn alla, tai oikeammin ovat pahojen kielten mukaan olleet jo vuosia pahasti kesken.

Ei hommaa kuitenkaan tyhjästä olla rakentamassa. Ensimmäisinä ulkomailla uraa tehneiden Seppo Pyykön ja Aki Lahtisen jälkeen on melkoinen puro vienyt oululaisia kasvatteja käymään kokeilemassa siipiään ihan kovemmissakin liigoissa. Puolen Suomen Kärppien menestyksen myötä ilmeisesti kuitenkin muut lajit ovat vieneet terän juniorikehityksestä.

Edelliset maailman laatuluokan leiman saaneet oululaisen juniorityön hedelmät, Mika Nurmela ja Markus Heikkinen, ovat jo palanneet kansainväliseltä kierrokseltaan takaisin rikastuttamaan paikallista jalkapalloa. Heikkinen toki ei ollut varsinaisesti Oulun hedelmiä, vaan aloitti pikkujunnuna Salossa, minkä jälkeen jalostui Keski-Suomessa, silloisen JyP-77:n riveissä, kunnes B-juniorina siirtyi OLS:iin, ennen alkavaa ensin Helsingin ja sittemmin Euroopan valloitustaan. (*Edit 7.2.2016)

Nurmela tosin on jo siirtynyt AC Oulusta eteenpäin Palloliiton palkkalistoille vastaamaan pohjoisen puolen Suomen valmennuksesta, Heikkinen puolestaan tekee pitkän kierroksensa jälkeisen paluun AC Oulun miehistössä huhtikuussa alkavassa Ykkösessä.

Toki Nurmelan ja Heikkisen jälkeenkin on lupaavia nuoria Oulusta lähtenyt kirkkaampiin valoihin ja palannut Veikkausliigaan. On Janne Hietasta (palannut jo takaisin kotiin Ouluun), on Toni Kolehmaista (HJK), Juho Mäkelää (HIFK) ja Jarkko Hurmetta (SJK), on ikilupaus Matias Ojalaa (taas ja edelleen Oulussa, seuraa etsien). Ja lukuisia muitakin. Suuria läpimurtoja ei välttämättä, mutta ihan tasokasta Veikkausliigan ja Ykkösen pelimiestä.
AC Oulun A-junnuilla on pitkä matka edessä
Epäilemättä myös nykyisistä nuorista, A-junnuissa kehittyvistä ja oppia hakevista, löytyy vielä ainakin Ykkösen ja kenties jopa liigatason futaajia. Paljon se vaatii työtä, mutta kyllä pohjoisen sisulla varmasti se onnistuu ja kunniakas oululainen juniorityö kuitenkin nousee varmasti jaloilleen muutaman vuoden sisällä. Siitä ei ole epäilystäkään.

*Edit 7.2.2016:  Markus Heikkinen korjattu - virheellinen alkuperäinen teksti alla:
Heikkinen toki Oulun vuosien jälkeen kävi hetken jopa jalostumassa Keski-Suomessa, silloisen JyP-77:n riveissä, ennen alkavaa ensin Helsingin ja sittemmin Euroopan valloitustaan.

*Edit  8.2.2016: Korjattu Janne Hurme Jarkoksi.

3 kommenttia:

  1. Markus Heikkistä koskevaan pätkään tehty korjaus - kiitos valppaalle lukijalle.

    VastaaPoista
  2. Jarkko Hurme, ei Janne. Muuten mukavaa luettavaa.

    VastaaPoista