Sivut

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Maalipotkun juttutuokio: Gaël Etock - La Masiasta Kettupaitaan

Potentiaalia löytyy, tähän mieheen kohdistui muutama vuosi sitten isoja odotuksia. 22-vuotias kamerunilainen Gaël Etock kävi läpi FC Barcelonan juniorikoulun La Masian ja on nyt, kuinkas sattuikaan, ilmestynyt Keski-Suomeen.

Gaël Etock - tähtäimessä mennä Jyväskylästä pitemmälle
Etock istahti Maalipotkun kanssa alas jyväskyläläisen Hotelli Alban kabinetissa ja kertoi värikkäästä taipaleestaan Kamerunista useiden välietappien kautta Jyväskylään. Matkan varrelle on sattunut yllättäviä käänteitä, kun mies on koettanut luoda uraa ja nousta isoille kansainvälisille kentille. Matka on vielä pahasti kesken, mutta huolimatta pitkästä pelaamattomuudesta ja useista takapakeista aikomus on edelleen pompata takaisin parrasvaloihin, jotka jo olivat niin lähellä.

"Kun tulin Jyväskylään ja JJK:hon minulla oli ongelmia molempien takareisieni kanssa. Aluksi tein fysion ohjauksessa kevyttä treeniä ja juoksua ja paljon oheisharjoittelua. Edellisistä peleistä on jo pitkä aika, viimeksi pelasin Antalyasporin kanssa Stuttgartia, Bremeniä ja Qatarin joukkuetta vastaan tammikuussa, kun seurassa pelaava Samuel Eto'o kutsui minut mukaan. Viimeinen virallinen peli oli Israelissa Hapoel Petah Tikvan joukkueessa reilu vuosi sitten."

Samuel Eto'on suojatti

Gaël Etockin jalkapalloura lähti liikkeelle ja on pitkälti pysynyt elossa Samuel Eto'on ansiosta. Nelinkertainen Afrikan paras jalkapalloilija kiittelee tärkeän tukijansa hänelle osoittamaa huomiota toistuvasti, Eto'on tuki ja merkitys miehen elämässä on korvaamattoman suuri.

"Perheemme asui Kribissä, Kamerunin eteläisellä turistialueella, missä isällä oli työpaikka. Minulla on kaksi veljeä ja kolme siskoa, olen lapsista toiseksi vanhin. Muut ovat keskittyneet opiskeluun, mutta minulle jalkapallo on aina ollut tärkein asia. Kribistä muutin jo nuorena pääkaupunkiin Doualaan, maan parhaaseen jalkapallokouluun ja asuin siellä setäni luona. Jalkapallokoulussa valmentajanani oli Joseph Diallo (Siéwé), joka oli myös Samuel Eto'on ensimmäinen valmentaja ja joka osti Samuelille hänen ensimmäiset futiskenkänsä. Diallo vinkkasi Samuelille, että hänen valmennuksessaan on Samuelin tyylinen poika, minä. Siitä homma lähti liikkeelle."


Samuel Eto'o Foundation - Gaël Etock edessä vasemmalla
"Samuel kutsui meidän joukkueemme pelaamaan Barcelonaan jokavuotiseen isoon U13-turnaukseen. Siellä oli mukana Real Madrid, Barcelona, Manchester United, ja muita isoja seuroja. Meidän joukkueemme oli ensimmäinen afrikkalainen joukkue ikinä tuossa turnauksessa. Pääsimme finaaliin, mutta hävisimme Espanyolille. Olin turnauksen paras maalintekijä."

"Turnauksen jälkeen espanjalaiset seurat alkoivat ottaa yhteyttä. Olin aina ollut Ronaldon fani, sen oikean Ronaldon, ja halusin siksi Real Madridiin. Samuel vakuutteli koko ajan, että minun kannattaisi kuitenkin valita Realin sijasta Barcelona. Niin sitten lopulta valitsin Barcan ja La Masian."

Eto'o tuki nuorta Gaëlia ja muutamaa muuta hänen kanssaan Kamerunista tullutta junioria oman säätiönsä, Fundación Samuel Eto'o (FSE), kautta. Säätiö aloitteli toimintaansa juuri tuolloin, 2006, ja auttoi parhaita kamerunilaisia nuoria junioreita siirtymään La Masiaan, FC Barcelonan kehityskeskukseen. Etock oli aivan  ensimmäisiä FSE:n kautta La Masiaan siirtyneitä. (Jamie Lindsayn artikkeli In Bed with Maradona -blogissa avaa säätiön ja Barcelonan yhteistyötä tarkemmin.)

Millaista elämä La Masiassa oli?
"Olin Barcelonaan muuttaessani vasta yksitoista. Se oli aluksi rankkaa, lähteä kotoa niin nuorena ja kasvaa ilman omaa perhettä. Ja varsinkin, kun aluksi kesti kauan, 16 kuukautta, ennen kuin seura sai kaikki paperit kuntoon, enkä voinut pelata ennen sitä. Sitten kun paperit olivat kunnossa ja pääsin pelaamaan, kaikki oli jo helpompaa."

"Koulu alkoi aamulla kahdeksalta. Yhdeltä iltapäivällä lähdettiin bussilla La Masiaan lounaalle. Lounaan jälkeen opiskeltiin lisää neljään asti, ja vasta kuudelta illalla alkoivat harjoitukset. Kasvoin ikäisiäni nopeammin, ja siirryin pian harjoittelemaan ja pelaamaan pari vuotta vanhempien kanssa. Aamuharjoitusten takia ei enää opiskeltu aamuisin, vaan meillä Thiago Alcantaran, Marc Bartran ja muiden kanssa oli omat opettajat. Olin La Masiassa kaikkiaan 6,5 vuotta, mutta pelasin siellä vain viisi vuotta."

"Nykyään olen ainoa tuosta ensimmäisten poikien joukosta, joka pelaa ammatikseen. Myöhemmin tulleista  Kaptoum (Wilfrid, 1998 syntynyt) pelaa Barcelonassa, lähinnä B-joukkueessa, mutta on pelannut myös ykkösjoukkueessa ja jopa Mestarien Liigaa."

Kuuma lupaus

Pelattuaan jo 15-vuotiaana Barcelonan U18-joukkueessa itseään pari-kolme vuotta vanhempien kanssa Etock alkoi kiinnostaa myös isoja seuroja.

Viiden La Masia -vuoden jälkeen, Gaëlista tuli André Villas-Boasin, uuden Chelsea-managerin ensimmäinen pelaajahankinta, kun tämä aloitti tehtävässään kesällä 2011. Siirtosumma oli 1,5 miljoonaa puntaa. Tuolloin 17-vuotias Gaël ei kuitenkaan saanut työlupaa Englantiin, koska ei ollut pelannut riittävästi maaotteluja.

"Sopimukseni Chelsean kanssa tehtiin vuoteen 2018 asti, ja pelaajaoikeuteni omisti yhdessä seuran kanssa israelilainen yhtiö, jolle pelaaja-agenttini Pini Zahavi työskenteli."

Chelseassa pelaamisen sijaan Etock lainattiin samantien Portugaliin, Sporting Clube de Portugaliin (Sporting Lissabon). Ensimmäisellä kaudellaan hän voitti Portugalin mestaruuden U18-joukkueessa. Toisella kaudellaan Sportingissa Gaël Etock löi itseään läpi B-joukkueessa. Segunda Ligan neljänneksi sijoittuneessa joukkueessa syntyi kuusi maalia 29 ottelussa.

Täydessä vauhdissa Sportingin puolesta (kuva kähvelletty: abancadanascente.blogspot.com)
Hyökkääjänä pelaava, tai pikemminkin mieluummin kymppipaikalla viihtyvä Etock virnistää leveästi ja kertoo isoimmaksi vahvuudekseen yksinkertaisesti: "Maalit. En ole mikään juoksija, pystyn pelaamaan kärjessä, mutta vielä paremmin siinä ihan kärjen takana."

Kauden jälkeen eteen tuli kuitenkin siirto Portugalista Belgiaan, pääsarjassa pelaavaan Cercle Bruggeen. Sportingista lähti toistakymmentä pelaajaa, jotka kaikki olivat saman pelaaja-agentin, Zahavin, listoilla. Ja kun seuran ja Zahavin välit olivat menneet poikki, oli kaikkien löydettävä itselleen uusi pelipaikka.

Cerclen väreissä (kuva: rtbf.be)
Cerclessä kauden alku oli vahva, viidessä ensimmäisessä pelissä Etock teki kaksi maalia, vaikka tulikin pääasiassa peliin vaihdosta. Pelejä kauden aikana kertyi kaikkiaan 15, mutta loppukaudesta peliaika jäi sitten vähemmälle, eikä tehoja enää tullut. Kauden päätyttyä oli aika jatkaa matkaa.

Peliajan vähyys ja seurojen jatkuva vaihtuminen saa miehen mietteliääksi. "Olin useimmiten joukkueeni kapteeni, niin U20, U19 kuin U17 -joukkueissakin. Nyt monet vanhat pelikaverini pelaavat maajoukkueissa. Missasin itse tällä välin pari vuotta, kun en saanut pelata tarpeeksi."

Mies tiputtelee pitkin keskusteluamme entisten pelikaveriensa nimiä niin Barcelonasta kuin muistakin seuroista ja nostaa erikseen esiin Sporting-aikojensa joukkuetoverin, Eric Dier pelasi juuri taipaleensa Euro2016-lopputurnauksessa päättäneessä Englannin joukkueessa. Samoissa joukkueissa silloin, nyt ihan eri kuvioissa.

Mies, joka katosi tutkasta

Kauden 2013-14 päätyttyä Etock lainattiin jälleen eteenpäin. Tällä kertaa määränpäänä oli Israel. Tie vei Hapoel Tel Aviviin.

Toistuvien lainasiirtojen taustalla olivat omistajat. Gaëlista kiinostuneita oli useita, mutta omistajatahot eivät suostuneet pelaajalle mieleisiin siirtoihin. "He lähettivät minut lainalle omiin yhteistyöseuroihinsa, mutta olisin itse halunnut pelata paremmissa seuroissa, ja kovemmissa sarjoissa."

"Chelsea pyysi minusta liian kovaa hintaa. He halusivat saada kaikki minuun sijoittamansa rahat takaisin uudelta seuralta. 1,5 miljoonan siirtosumman ja kaikki minulle maksetut palkat ja muut aiheutuneet kustannukset. Ja yksikään seura ei ollut valmis maksamaan vaikkapa kolmea miljoonaa euroa. Niinpä Chelsea lähetti minut omiin yhteistyöseuroihinsa, vaikka olisin itse halunnut muualle. En voinut silloin sille mitään."

Mieli paloi kuitenkin siirtymään Israelia kovempiin liigoihin. Siirtohuhut veivät Etockia milloin minnekin, oli puhetta Fiorentinasta, Lillestä ja Villarealista...

"Samuel (Eto'o) järjesti yhteydet Sampdoriaankin. Myös Basel oli kiinnostunut. Mutta sitten omistajat (Chelsea ja israelilaiset) alkoivat pyytää taas kovaa siirtosummaa, ja seurat menettivät kiinnostuksensa."

Vuosi sitten (kesällä 2015) Etock oli testeissä Norjassa IK Startissa ja jo siirtymässä. "Sopimus oli jo valmis ja enää allekirjoitusta vailla, kun viimeisissä terveystarkastuksissa sain taas jalkavamman. He halusivat minun ottavan muutaman spurtin, ja siinä jalka meni. Se siirto oli sitten siinä. Olin taas loukkaantuneena sivussa kuusi viikkoa."

"Ei enää, nyt saa riittää"

"Se oli tilanne, kun menin taas Israeliin, nyt Hapoel Petah Tikvaan. En pelannut, vaan olin loukkaantuneena sivussa. Seurat maksoivat minulle palkkani, bonukseni ja kaiken sopimukseen kuuluvan. Sanoin kuitenkin, että raha ei merkitse kaikkea. Raha on tärkeää, mutta kaikkein tärkeintä on saada pelata. Halusin pelata enemmän kuin mitään muuta. Siispä päätin, että se oli siinä, olin saanut tarpeekseni. Lakkasin käymästä treeneissä, koska halusin muualle. Odottelin, kun Samuel Eto'o aloitti keskustelut Chelsean kanssa."

Lopulta Chelsea siirsi Gaëlin paperit Kyprokselle, Apollon Limassoliin. (Chelsean omistaja Roman Abramovich omistaa myös Limassolin.) "Ei minulla ollut silloin vielä muuta vaihtoehtoa, kun paperit siirrettiin Apolloniin."

Pelaaminen Apollonissa ei kuitenkaan kiehtonut sen enempää. "Sopimuksessani oli vielä kaksi vuotta jäljellä, mutta sanoin, että ei enää, tämä riittää, en halua pelata siellä."

Mitään kaunaa ei jäänyt pelaaja-agentti Zahavin suuntaan. "Ehei, hän oli hyvä agentti, minulle varmasti paras mahdollinen silloin. Ongelmia oli Zahavin työnantajan, sen israelilaisen firman kanssa, joka omisti minut puoliksi Chelsean kanssa."

Lopulta Samuel Eto'o pelasti tilanteen ja sai ostettua Gaëlin pelaajaoikeudet omistajilta. Sopimus purettiin, ja mies oli vapaa etsimään itselleen uutta työpaikkaa. Samalla pelaaja-agenttisopimus Zahavin kanssa loppui. Näin työpaikan etsinnässäkään ei enää ollut omaa agenttia apuna.

"Samuel neuvotteli Abramovichin ja Chelsean kanssa, järjesti asiat ja sai sopimukseni purettua. En yhtään tiedä, kuinka paljon hän joutui maksamaan, mutta olen hänelle niin kiitollinen siitä, mitä hän teki. Olin vapaa etsimään minulle sopivinta seuraa, paikkaa jossa haluan pelata."

"Samuel on tehnyt niin paljon hyväkseni. Tämän vuoden alussa hän kutsui minut Turkkiin, kun olin ollut loukkantuneena. Pääsin pelaamaan hänen joukkueessaan Antalyasporissa ystävyysotteluissa. Olisin voinut jäädä sinne, mutta koska pelaamme samaa pelipaikkaa, peliaikani varmasti olisi ollut vähissä. Halusin lähteä etsimään omaa paikkaani."

Turkissakin järjestyi testipaikka myös toisessa seurassa, mutta sopimusta ei syntynyt.

Uutta alkua etsimässä

Samaan aikaan kun Gaël sai sopimuksensa purettua, olivat siirtoikkunat kiinni melkein kaikkialla. Pohjoismaihin siirtyminen kuitenkin oli mahdollista.

"Espanjassa on pari minusta kiinnostunutta seuraa (Segunda Divisionissa eli toisella sarjatasolla), jotka tarjosivat sopimusta, mutta en halunnut odottaa heinä- tai elokuuhun asti. Ajattelin, että minun pitää päästä pelaamaan jo nyt kesällä. PS Kemi soitteli minulle useita kertoja ja halusi minut testeihin, mutta en halunnut lähteä sinne."

Espanjan sijaan Etock lensi sittenkin Suomeen ja Jyväskylään toukokuun alussa ja pääsi harjoittelemaan JJK:n kanssa. Jyväskyläläinen jalkapallokolmikko tarjosi seuraa etsivälle apuaan ja järjestivät kuviot JJK:n suuntaan, tukea tuli myös muutamalta paikalliselta yritykseltä (mm. majoituksen muodossa). Ykkösestä Veikkausliigaan nousua havitteleva JJK tarjosi ensin kuukauden mittaisen try-out -sopimuksen, jonka aikana miestä harjoitettiin parempaan kuntoon, ja lopulta kesäkuun puolivälissä syntyi loppukauden mittainen sopimus.

"Minulla oli kontakteja Espanjaan, Kiinaan, moneen suuntaan. Totesin, että minun pitää nyt keskittyä harjoittelemaan itseni kuntoon ja löytää siihen sopiva seura. Pelaaja-agentit ja seurat ottivat yhteyttä, ja lopulta tutun pelaajan agentti, esitteli minut ystävälleen Sampolle (Kemilä). Sampo kertoi JJK:sta ja tykkäsin kuulemastani, ajattelin, että haluan sinne. Sampo ja hänen kaverinsa järjestivät asioita kuntoon JJK:n kanssa. Kaikki järjestyi todella hyvin, he olivat minua vastassa lentokentällä Helsingissä, kun saavuin, ja muutenkin, he ovat auttaneet minua kaikessa..."

"JJK:ssa seuran lääkäri, fysiot ja valmentajat ovat panostaneet paljon, että minut saadaan hyvään kuntoon. Takareisien kanssa oli ongelmia, kun tulin, mutta nyt kaikki on kunnossa. Sanoisin, että olen ainakin 80-prosenttisessa iskussa verrattuna kaikkein parhaaseen kuntooni. Nyt tarvitsisin peliaikaa, jotta pääsen parhaimmilleni."


Pelit JJK:ssa alkoivat penkiltä
"JJK:n joukkue on todella hyvä, ja joukkuehenki myös. Kaikki on kavereita toistensa kanssa. Minut on otettu vastaan kuin perheeseen. Pelaajat, valmentajat ja kaikki ovat kuin yhtä perhettä. Täällä on hyvä olla, olen tyytyväinen."

JJK:ssa Etock sai maajoukkueessa käyttämänsä numeron 4

Olli Kankkunen, yksi Gaëlin siirron takana olleesta kolmikosta, on luottavainen miehen läpilyöntiin Ykkösessä. Vaikka kauden ensimmäinen kolmannes on jo ohi (ja AC Oulun Aristote Mboma on tehnyt sarjassa jo kymmenen maalia), hän vakuuttaa: "Jos pysyy ehjänä, Gaël vie sarjan maalipörssin. On se niin hyvä pelaaja."

"Totta on, ettei mies ollut tänne tullessaan ihan kunnossa. Seurakin tiesi sen alusta asti. Täällä ollaan panostettu paljon, JJK:n lääkäri Oskari Ervasti, fysiona Jari Pekkola, ja Lude (Antti Luhta, JJK:n fysiikka- ja kakkosvalmentaja) ja paikallinen kuntovalmennuskeskus ovat kaikki panostaneet tosi paljon ja tehneet hyvää työtä Gaëlin kuntoutumisen eteen. Täältä löytyy huippuosaamista ja nämä jätkät ovat huippuammattilaisia, ja täällä jos missään saadaan ukko kuntoon", Kankkunen avautuu.


Harjoitusten lomassa Gaël on mielellään osallistunut myös JJK:n juniorijoukkueiden harjoituksiin, ollut tuomassa omia kokemuksiaan sekä motivoimassa sekä näyttämässä mallia. Hän vaikuttaa innostuneelta junnujen opastamiseen.

"'Liigan paras pelaaja" - nousujahdissa

Kokenut joukkuetoveri on myös vakuuttunut Gaël Etockin osaamisesta: "Kun mies pääsee täyteen pelikuntoon, hän on todella kova pelimies, varmaankin olisi Veikkausliigassakin sarjan paras pelimies. Hänellä on hyvä kosketus, osaa pelata pienessäkin tilassa, näkee syöttösuunnat ja hänellä on hyvä laukauskin."

Kovia puheita, niiden perusteella on lupa odottaa myös kovia näyttöjä. Saa nähdä, pystyykö mies täyttämään odotukset. 185-senttisenä hän on riittävän iso painimaan kärjessäkin, ja jos maalinälkä ja aiempi maine kohtaavat, hän saattaa olla täsmälääke JJK:n tämän kauden hyökkäyksen tehottomuuteen. Hyökkääjien yhden tehdyn maalin tasapainoksi sentään keskikenttä on osunut kiitettävästi. Jos kaikki loksahtaa kohdalleen, Gaël saattaa hyvinkin käyttää näyttöpaikkansa Ykkösessä ja lähteä kiipeämään kovempiin sarjoihin.

JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja on ollut toistaiseksi huomattavan varovainen lausunnoissaan Etockin suhteen, ja pitikin miehen vaihtopenkillä tämän ensiesiintymisessä: "Iso ja kova pelimies, joka kyllä osaa pelata, mutta ei ole vielä riittävän kovassa kunnossa. En anna kenellekään sosiaaliminuutteja, vaan vielä miehen on tehtävä töitä tosissaan, jotta ansaitsee pelipaikkansa."

"Ei sosiaaliminuutteja" - penkillä, kunnes kunto riittää
Siispä, kovasti on Gaëlin töitä vielä tehtävä, jotta pääsee täysillä esittelemään kykyjään. Päämäärä on kirkkaana mielessä, hän haluaa päästä huipulle. Heinäkuun alussa 23 täyttävä jalkapalloilija on vielä riittävän nuori, tulevaisuus on vielä auki. Nyt tarvitaan peliaikaa ja maaleja, ja maaleja.

"Haluan edelleenkin pelaamaan isoihin seuroihin kovissa sarjoissa, ja tietenkin maajoukkueeseen. Mutta ensin haluan olla nostamassa JJK:ta liigaan. Kotona perheeni on onnellinen, kun pääsen pelaamaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti