Sivut

torstai 6. lokakuuta 2016

Lukemattomia tarinoita - Litmanen10 - ja Suomen saumat

Taas mennään. Alunperin tämän piti olla se ajankohta, jolloin seuraavan MM-lopputurnauksen pelit Huuhkajien osalta alkavat. Matkakassakin oli viritetty sen mukaan, edellinen karsinta käynnistyi kaksi vuotta sitten Färsaarilta, joten Islanti olisi ollut luonteva jatke.

Viime tipassa kuitenkin tupsahti karsintalohkoon täydennys, jonka ansiosta Suomen karsintalohkoon saatiin tasaparit ja täydet pelikierrokset. Näin Huuhkajat testattiin jo kuukausi sitten Turussa "kotikentällä" Kosovon toimesta. Pieni tyylirikko, mutta olkoon.

Olin itse omaan kalenteriini merkinnyt lukemattomien kirjojeni pinosta näille main Kuninkaan oman tarinan, jo vuosi sitten ilmestyneen Litmanen10 -opuksen. Kirja tuli hankittua jo hyvissä ajoin odottamaan vuoroaan, ennen kuluneen kesän EM-turnausta, mutta sen tiiliskivimäisestä koosta johtuen kesän ja alkusyksyn reissuihin ei sitä voinut mukaan ottaa. Nyt siihen tuli tartuttua, juuri Islanti-Tampere -kiertomatkan alla.
Melkoinen järkäle - A4-koko - täynnä asiaa Kuninkaan urasta
Kosovo-avauksen (ja parien edellisten arvokisakarsintojen) jälkeen käy haikeana muistona mielessä Jari Litmasen pelillinen nerous, jonka ansiosta voitettiin ne, jotka pitikin, tosin myös usein myös hävittiin niille, mille pitikin. Muutama loistelias poikkeus noihin tappio-odotuksiin saatiin: Puola, Portugali, Saksa, ja pari muutakin.

Uutta matoa koukkuun

Jarin maajoukkueuran hiivuttua Mixu Paatelaisen tultua ruoriin "kaikkien aikojen karsinnoista" (Euro2016) tulikin "kaikkien aikojen kärsinnät". Suurin odotuksin kisapaikoista taistelemaan lähteneet Huuhkajat taapersivat Mixun komennossa karsintojen alusta lähtien, eivätkä tulokset mairitelleet ennen kuin Mixu sai lähteä ja puikkoihin nostettiin vanha tuttu hätävara, Markku Kanerva. "Riven" johdolla palattiin joulukuusesta perusfutikseen ja jahdattiin tulosta. Ja melkein lähelle päästiinkin, mutta ei sitten lopulta kuitenkaan edes kielenmitan päähän.

Venäjälle myönnetyn MM2018-turnauksen karsintalohkoon Suomi on nyt saanut kovaa seuraa, neljä kesän EM-turnauksen kävijää: Kroatian, Turkin, Ukrainan ja Islannin. Lisäksi jokerina FIFAn jäseneksi vasta kesällä hyväksytty Kosovo liittyi mukaan kisaamaan lohkon kahdesta kisapaikasta. Tiukka haaste Hasse (Hans) Backelle, jonka alaisuudessa on tahkottu tämän vuoden alusta ilman voittoja.

Puolustusta on Backen johdolla laitettu kuntoon, mutta hyökkäys ja tilanteiden rakentaminen on harjoitusmatsien ja Turussa pelatun Kosovo-karsintapelin perusteella vielä rempallaan. Hyökkäyspelaaminen on ollut hakusessa, ja nyt koittavista Islanti- ja Kroatia-otteluista on vielä kovassa iskussa ollut Joel Pohjanpalo sivussa jalkapöydän murtuman vuoksi. Perparim Hetemaj sentään palaa ruotuun tuomaan runtua keskikentän peliin. Ja ehkäpä median kynsissä vähän sekoillutkin Backe löytää hyökkäykseen penkiltä apuja Teemu Pukin rinnalle vääntämään vahvasti isojen toppareiden kanssa...
Tanskanmaalla kuumalta Teemu Pukilta kaivataan tehoja myös maajoukkueessa
Perpaa ikävöitiin avauskierroksella
Tulevissa kahdessa pelissä haetaan karsintalohkon asemia valmiiksi altavastaajan paikalta, toivottavasti se sopii Huuhkajille. Jos puolustus kerran on saatu viritettyä kohtuulliseen kuntoon, yksikin vastaiskusta tehty maali voi muuttaa ennakkoon odotetun pelin kulun. Islannin kaataminen kotikentällään on jo mittava haaste, eikä Kroatia Tampereen Ratinassa tule olemaan ainakaan yhtään helpompi vastus. Ei, vaikka sen keskikentältä ja puolustuksesta onkin isoja poisjääntejä.
Kannattajat Turussa - myös Islannissa runsaslukuisina
Islantiin matkaa (tai on jo matkannut) 900 suomalaiskannattajaa, joten parhaamme tehdään. Kotiyleisö on varmasti hurmoksessa, kun sankarinsa pelaavat ensimmäisen kotiottelun hienon EM-turnauksen jälkeen. "HU!" kaikunee Reykjavikin illassa useasti. Me koetamme tehdä myös katsomossa parhaamme, katsotaan, mihin se riittää.

Kierros jatkuu sitten ensi sunnuntaina Huuhkajien evakkokotikentällä Tampereen Ratinassa.

Jari "Litti" Litmanen

Jari Olavi Litmanen, nyt 45-vuotias, takana yli 130 maaottelua ja pitkä kierros Lahdesta eurooppalaisiin suurseuroihin ja pokaalien kahvoihin, ja lopulta takaisin. Kuten mies toteaa, jalkapalloa hän ei lopeta koskaan, joten lopetusilmoitusta on turha odottaa. Pelit vain vaihtuivat vaivihkaa liigapeleistä näytös- ja harrastefutikseen.

Neljällä vuosikymmenellä maajoukkueessa - ainutlaatuista maailmassa, muuten - ja kaikkiaan yhdeksän eri päävalmentajan alaisuudessa pelannut Litti käy läpi pikkutarkasti seurahistoriansa kiemuroiden ohella myös maajoukkueuransa, analysoi pelitovereitaan sekä valmennusporrasta. Hän tuo myös ilmi pettymyksensä Mixu Paatelaisen tapaan jättää hänet pois maajoukkuekuvioista, kun Mixu käynnisti taustojen toivoman nuorennusleikkauksen.

Yhteiseen muistiimme on jäänyt Jarin viimeinen maaottelu syksyisellä Olympiastadionilla vuonna 2010, kun tuskainen 1-0 -taukojohto muuttui riemukkaaksi 8-0 murskajaiseksi piskuista San Marinoa vastaan Jarin tultua vaihdosta kentälle ja dominoitua täysin. Tuolloin 39-vuotiaan veteraanin suvereenit otteet lupailivat vielä sitä kuuluisaa "one more year" -jatkoa. Mutta näin ei ollut tarkoitettu.
Legendaarinen kymppipaita - Litmanen 10
Litmanen10 on mainio kooste Kuninkaan omasta urasta omin sanoin kerrottuna. Mikään kirjallisuuden mestariteos se ei ole, eikä legendamme juuri suuria paljastuksia omasta urastaan tai elämästään tee. Hyvin kirjoitettu silti, ja vaikka intohimoiselle jalkapalloa ja miehen uraa jo kauan seuranneelle ei kirjasta perin suuria yllätyksiä löydykään, se valaisee varsin mukavasti taustoja.

Kirjassaan Jari Litmanen dokumentoi omasta henkilökohtaisesta näkökulmastaan jalkapalloilijan taipaleensa sieltä ihan ensimmäisistä peleistä pikkupoikana useita vuosia nuorempana ja pienempänä isompien junnujen seassa lopulta läpi vuosien ja Euroopan kenttien. Varsin mukavasti Litti valottaa suhdettaan valmentajiin sekä myös taustahenkilöidensä osuutta uran eri kiemuroissa.

Mikä mainiointa, etenkin tällaisen tilastoniilon kannalta, kirjan lopussa on listattuna varsin täydellinen tilasto Jarin pelaamista virallisista aikuisten otteluista, päivämäärineen, tuloksineen ja maaleineen.

Veikkaa ja voita

Litmanen10 varmasti kuuluu jo jalkapallon ystävien kotikirjastoihin, sen pitäisi ainakin kuulua. Huuhkajien MM-karsintojen jatkumisen kunniaksi Maalipotku jakaa Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa kolme kappaletta Litmanen10 -kirjaa.

Arvaa Suomen avausmaalin tekijä Islanti-Suomi- ja/tai Suomi-Kroatia-pelissä ja voita kirja. Osallistu Facebookissa!
Kosovoa vastaan Huuhkajien maalin iski Paulus Arajuuri
Kirjat arvotaan kaikkien veikanneiden kesken. Arvailkaahan ahkerasti, Maalipotku matkaa nyt Reykjavikiin ja palailee sieltä todennäköisesti aikanaan takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti