Sivut

torstai 3. marraskuuta 2016

Ykkönen 2016 - jälleen Kaikkien aikojen Ykkönen

Ja taas saatiin kokea huikea Ykkösen kausi. Jo ennakkoon laadukas sarja tarjosi väriä läpi koko kauden, ja omien puolesta saivat jännittää melkein loppuun asti lähes kaikkien seurojen kannattajat.

Viimevuotisen Ykkösen kausikatsauksen tapaan on aika heittää silmäys päättyneeseen kauteen - ja tarkastella sitä varsinaisten asiantuntijapiirien ennusteisiin vertaillen. Nämä asiantuntijapiirithän tietenkin löytyvät futispiirien omalta keskusteluforumilta, FutisForum2 -areenalta.
Lopuksi juhli JJK kapteeninsa Tommi Karin johdolla

Mitä sanoivat asiantuntijapiirit ennen kauden alkua?

Joukkoistamisen kautta oli jälleen tarjolla sitä parasta asiantuntemusta. Läpikotaisin lajin tuntevat ja sitä intohimoisesti seuraavat joukkueiden kannattajat ovat (tai ainakin pitäisi olla) parhaiten perillä joukkueidensa asioista. Ja jälkihän on auringon tarkkaa. Vai onko?

FutisForum2:n asiantuntijapiirit ennustivat perinteiseen tapaan ennen kauden alkua Ykkösen joukkueiden sarjasijoitukset sekä viisi parasta maalintekijää. Tällä kertaa tähän äänestykseen osallistui yli 160 forumilaista. Ja nyt jälkeenpäin äänestyksen tulosta on helppo analysoida.

Tälle kaudelle Ykkösessä oli FutisForum2:n mukaan vain yksi ehdoton ykkössuosikki, Veikkausliigasta pudonnut FF Jaro. Pietarsaaressa jo lähes legendaksi kohonnut Alexei Eremenko oli kehittänyt joukkueensa pallollista pelaamista jo vuosia, ja materiaalin piti olla edelleen liigatasoa.

Vähintään käsivarrenmitan päässä ennustettiin seuraavan isolla rahalla Kakkosesta nousun jälkeen satsanneen KPV:n sekä Veikkausliigasta alas tupsahtaneen KTP:n. Edelliskauden kärkisuosikit AC Oulu ja TPS ennustettiin sarjan keskikastiin. TPS:n sijoitusta FF2:n veikkauksessa verotti taatusti sen epävarma taloudellinen tilanne. Seuran pelaaminen Ykkösessä varmistui vasta reilua viikkoa ennen sarjan käynnistymistä, ja kauden loppuun vieminen kesällä, kun sen joukkorahoituksella tehty osakeanti saavutti asetetun tavoitteen.
FutisForumin sijoitusarviot ennen kauden 2016 alkua
Toiselle sarjatulokkaalle, käytännössä talkoilla pelanneelle Grankulla IFK:lle ei mahdollisuuksia jaeltu, vaan persuksiin oltiin lyömässä postimerkkiä takaisin Kakkoseen. Kaveriksi matkalle alaspäin olivat lähes tasa-arvioin tyrkyllä EIF ja FC Jazz.

Kuinkas sitten kävikään?
Ennakkoveikkaukset saivat kuitenkin huutia, kuten viime vuonnakin. Liian vaikeaksi osoittautui tämä pala jopa asiantuntijapiireille. Alkukautta dominoi kärkipäähän veikattu sarjanousija KPV, joka lähti liikkeelle raketin lailla. Se tavoitettiin sarjataulukossa vasta kesän korvalla, mutta joukkue pysyi hyvin mukana kärkijoukoissa pitkälle kesään.

TPS vastaavasti lähti kauteen taloushuolten vaivaamana, eikä joukkueen startti herättänyt luottamusta kannattajissakaan. Päävalmentaja Mika Laurikainen sai kuitenkin joukkueen pelin uomiinsa, ja Tepsi tuli vahvasti, kovin vahvasti mukaan nousutaistoon.

Sarjan tyvipäässä vastaavasti rämpivät pitkään FC Jazz sekä ennakkosuosikki Jaro. Toisen suunta kauden edetessä kääntyi, toisen ei.

Kauden 2016 Ykkösen lopullinen sarjataulukko

Koko kauden aivan Ykkösen kärjen tuntumassa kärkkynyt JJK korjasi lopulta potin. Turun Palloseuran kohtalona oli tyytyä Veikkausliigan karsintaan paikallisvastustaja Interiä vastaan. Tällä kertaa Ykkösestä ei noussut ylös kuin yksi joukkue, sillä Inter oli Tepsille vielä liian kova.

Rauno Ojasen valmentama AC Oulu roikkui kauan mukana kärkitaistossa, mutta viimeistä edellisellä kierroksella TPS pudotti sen vauhdistaan. Jaro puolestaan hukkasi kautensa onnettomaan alkupuoliskoon, nousi sittemmin putoamistaistosta vielä kolmanneksi valmentajanvaihtojen myötä. Alexei Eremenkon aika ohjaksissa päättyi kesäkuussa, Niklas Vidjeskog luotsasi joukkuetta hetken, välissä tuurasi toinen Niklas, Storbacka, ja  lopulta heinäkuun lopussa ohjakset ottanut Kristian Heames sai joukkueensa huimaan lentoon loppukaudesta, mutta takamatka oli liian pitkä.

Kauden loistavasti aloittanut Kokkolan KPV hyytyi viimeisellä kolmanneksella pahasti, mutta pystyi turvaamaan itselleen yhden kotiottelun lisää sijoittumalla lopulta sarjataulukon paremmalle puoliskolle.

Kauden ehdoton yllättäjä, positiivisessa mielessä oli Grankulla IFK. Kakkosesta nousseiden Kauniaisten poikien odotettiin putoavan sukkana Kakkoseen, täysin yksimielisesti. Mutta toisin kävi, varsinkin kotona joukkue teki kovaa tulosta ja nousi lopulta peräti kuudenneksi.

Puolet sarjan joukkueista sai jännittää kauden loppuhetkille asti putoamispeikon säikyttelyä. Grani, EIF ja Haka lopulta pelastautuivat kuiville, kun taas suuren osan kautta pahasti kompuroinut KTP hyytyi ja päätyi lokakuun päätteeksi Jazzin kanssa putoamisviivan alle. Satamakaupungeissa pelataan ensi kesänä Kakkosta. Jazzin putoamista oltiin odotettukin, KTP:n lähtö oli suuri yllätys.

Kovin erilaiset kokoonpanot

Ykkösen joukkueet oli rakennettu hyvin eri tavoin. Molemmat kärkiseurat, JJK ja TPS, luottivat omiin kasvatteihin ja olivat koonneet joukkueensa kotimaisista aineksista. Jaro ja KPV vastaavasti olivat melkoisia muukalaislegioonia, etenkin KPV:n joukkueen avainpelaajat ovat tuontitavaraa. Jaron kokoonpanossa EU-kiintiön ulkopuolisia oli välillä liialtikin, vaikka avainrooleissa oli merkittävässä määrin myös omia kasvatteja.

AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen paimensi kauteen joukkueen, josta hänen omien sanojensa mukaan "edellisen kauden jälkeen lähti kaksitoista pelaajaa". Vahvaan pallonhallintaan pelinsä perustanut joukkue brassivahvistuksineen pyöritti palloa näyttävästi, mutta muita kärkijoukkueita vastaan tehot puuttuivat ja isoista peleistä pisteet jäivät vähiin.

Granin pääkaupunkiseudun futaajista koottu joukkue puolestaan lähti kauteen talkoohengessä, virallisen tiedon mukaan täysin(?) ilman korvauksia. Yllättävän vahva esitys, mutta löytyyhän joukkueesta taitoa ja kokemusta, kun vähän raaputtaa.

Muut joukkueet olivat enemmän tai vähemmän koti- ja ulkomaisista pelaajista koottuja sekoituksia, eivätkä niiden esitykset täysin vakuuttaneet, tiukasti ne silti hanttiin löivät muille pitkin kautta.

Totti oli yllätystykki

Samalla kertaa kuin sijoituksia, ennustettiin FutisForumilla myös parhaita maalintekijöitä. Piti löytää Ykkösen viisi parasta maalintekijää. Arvatkaapas, miten siinä kävi.
FutisForumin arviot Ykkösen maalitykeistä (Top 5 -valinnat)
Niinpä niin. KPV:n Irakli Sirbiladze (87%) ja KTP:n Jussi Aalto (85%) olivat lähes kaikilla listoilla, ja onnistuivatkin mainiosti. Muuten menikin aika lailla metsään. Kärkikymmeniköstä lisäksi vain FF Jaron Alvarado Morin pystyi ylittämään kymmenen maalin rajan. Muut veijarit jäivät reilusti alle, Hakan Dudun maalimäärä jäi kuuteen elokuun alussa tapahtuneen Intia-siirron myötä.
Aristote "Totti" Mboma pussitti 18 maalia Ykkösessä
Näille asiantuntijoille puskista tuli kuitenkin Totti. AC Oulun Aristote Mboma oli Ykkösen ehdoton maalikunkku, ja heti Aallon ja Sirbin kannoilta löytyi toinen yllättäjä, TPS:n konkari Mikko Hyyrynen. Asiantuntijoista sijoitti Mboman kärkiviisikkoon ennen kautta vain kuusi prosenttia, Hyyrysen osasi ennustaa seitsemän prosenttia.
Ykkösen parhaat maalintekijät kaudella 2016
Ihan eivät osuneet ennusteet kohdalleen tässäkään lajissa. Onneksi pari varmaa sentään piti. Ettei mene viimeisinkin uskottavuus asiantuntijapiireinä.

Valmentajarallia

Äärimmäisen jännittävä Ykkösen kausi oli hermojaraastava niin kannattajille kuin myös valmentajille. Kauden mittaan valmentajaralli yltyi yltymistään, ja lopulta joukkuettaan kauden päättyessä luotsasi enää neljä kauden postissaan aloittanutta miestä. JJK:n Juha Pasoja (sarjassa 1.), TPS:n Mika Laurikainen (2.), AC Oulun Rauno Ojanen (4.) ja GrIFK:n Rami Luomanpää (6.) saivat pitää paikkansa, kun odotuksia heikommin pärjänneiden joukkueiden penkin päästä putosi miestä pitkin kautta.

Kaikkiaan 18 valmentajaa sai johtaa peliä päävalmentajana tämän kauden aikana, huippuna Jaron neljä eri valmentajaa. Ja ralli jatkuu kauden päätyttyä, jo nyt Granin Luomanpää on ilmoittanut lähtevänsä, samoin KPV:tä loppukauden projektina vetänyt Jarmo Korhonen poistuu takavasemmalle. Ensi kauden valmentajakerhossa ei paljon vaadita siihen, että on virkaiältään kokeneimpien joukossa.

Kauden huippu

Subjektiivisesti katsottuna ehdoton ykkösjuttu Ykkösen kaudessa oli tietenkin JJK:n paluu Veikkausliigaan. Mutta jos unohdetaan omat mielihalut, on tietenkin pakko nostaa päällimmäiseksi erittäin jännittävä kausi.

Vielä muutama kierros ennen kauden päätöstä vain yksi joukkue saattoi olla varma sarjapaikastaan ensi kauden Ykkösessä. KPV oli menettänyt nousumahdollisuutensa, mutta oli vahvan alkukautensa ansiosta turvassa putoamispeikolta. Kaikki muut olivat vähintään teoreettisesti mukana joko nousu- tai putoamiskamppailussa. FC Jazzinkin sarjapaikka lipui lopullisesti käsistä vasta kolmanneksi viimeisellä kierroksella.

Jännitys säilyi viimeiselle kierrokselle asti, sillä vasta päätöskierroksen kotivoitto varmisti JJK:lle sarjanousun, kun TPS hengitti niskaan loppuun asti. Kotkan asema toisena putoajana oli varmistunut viikkoa aikaisemmin.

Kauden floppi

Veikkausliigasta putoamiskarsinnan kautta pudonneen KTP:n piti olla yksi vahvimmista suosikeista Ykkösessä. Ei vaan riittänyt. Alisuorittaminen ja kapea rinki kostautuivat. Avausmiehistön ulkopuolelta ei apuja löytynyt, eivätkä Jussi Aallon viisitoista maalia riittäneet, kun oma pää vuoti liikaa, ja etenkin väärään aikaan. Turpiin tuli turhan usein.

Kesäkuun lopun valmentajan vaihto piristi joukkuetta, Sami Ristilä sai mennä ja tilalle nostettu Ossi Virta toi lisää virtaa. Heinäkuun puolivälistä alkaen kotkalaiset vetivätkin kuusi peliä tappioitta. Kaiken kruunuksi elokuun lopulla löylytettiin JJK kotikentällä 5-0 lukemin. Tuohon kotkan lento sitten loppuikin, kahdeksasta viimeisestä kotipelistä tilille kertyi enää neljä pistettä, ja kohtaloksi putoaminen Kakkosen syövereihin.
Sami Ristilä neuvot eivät riittäneet, eivät seuraajankaan
Sinne meni, kolmas peräkkäinen kauden päätöspettymys. Ensin kesän 2014 varman liiganousun sulaminen (nousu talvella kabinetissa), viime vuonna putoaminen karsinnan kautta ja nyt uusi putoaminen. Ei käy kateeksi kotkalaista jalkapalloväkeä.

Jaron töpeksintä ulkomaalaiskiintiön kanssa kauden alussa aiheutti hämminkiä. Luulisi seuran pystyvän itse laskemaan, kuinka monta ei-EU -pelaajaa kentälle heitetään. Ja toisaalta, luulisi, että Palloliitto pystyisi ratkomaan pelioikeusasiat ripeämmin kuin mitä tapahtui. Melkoista sotkua.

Jaron pelaajasekaannuksen ansiosta vastalauseellaan saamiensa lisäpisteiden myötä AC Oulu pysyi kärkikaksikon kyydissä kalkkiviivoille asti. TPS puolestaan voi hieman jossitella sarjavoiton suhteen vielä jälkeenpäinkin. Onnistuneella vastalauseella lisäpisteet olisivat auttaneet kärkitaistelussa. No, saivatpahan kauden päätteeksi herkkupalan, paikallisderbyn liigakarsintaan.

Jatkuvasti Kaikkien aikojen Ykkösiä

Keskusteluissa Ykkösen kahta edellistäkin kautta on kutsuttu Kaikkien aikojen Ykköseksi. Hienoja ja jännittäviä kausia nekin, tämänkertainen saattoi ylittää jo nekin. Näissä sarjoissa jokaisella pelillä on merkitys, kauden alusta loppuun. Yhtään ei ole varaa antaa löysää, muuten kaveri saattaa karata. Jaron töpeksinnästä ulkomaalaiskiintiön kanssa kauden alussa ei lopulta noussut ratkaisevaan rooliin. Vai nousiko sittenkin? TPS jäi pinnan päähän noususta, joten turkulaiset saavat jäädä jossittelemaan, kun karsinnan kautta ei nousua tullut. Joukkueen päävalmentaja Laurikainen ei kuitenkaan jäänyt sitä murehtimaan.

Ensi kaudella Ykköstä pelataan pitkästä aikaa pääkaupunkiseutupainotteisesti, sillä Kakkosen nousijat Honka Espoosta ja Gnistan Ogelista (eli Oulunkylästä) saattavat saada seurakseen Veikkausliigasta takaisin Ykköseen pudonneen PK-35 Vantaan. Sikäli mikäli vantaalaiset tämän kauden tumpulointiensa jälkeen edes saavat lisenssin Ykköseen. Jos eivät, saatetaan nähdä Oulun derby, sillä ensimmäisenä täydennysmenettelyssä olisi odottamassa Miiga Juntusen OPS-jp.

Seuraavassa blogijutussa käydään läpi Maalipotkun Ykkösen valinnat tältä kaudelta eli listataan Ykkösen ykkösmiehistö, subjektiivisesti valitut sarjan parhaat pelaajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti