Viime kauden tapaan valinnat perustuvat pitkälti yli kolmeenkymmeneen nähtyyn Ykkösen matsiin. Onnekseni tälläkin kaudella oli mahdollista seurata suurin osa nähdyistä peleistä paikan päällä, ja lopuista menee kiitos useiden seurojen piristyneeseen aktiivisuuteen verkossa. Seurojen striimit auttavat usein silloin, kun maantiede tai kalenteri asettavat omat esteensä matkustukselle. Ja kuten edelliselläkin kaudella, kaikki joukkueet on nähty kentällä vähintään kolme kertaa, etenkin kärkijoukkueet useamminkin. Näillä eväillä löytyvät perusteet valinnoille.
Mikko Hyyrynen se vaan jaksaa - Ykkösen tärkein pelaaja |
Takalinjojen lukot
Ykkösen tähtimiehistön valinnat aloitetaan puolustuslinjoilta. Tällä kaudella ei sarjasta löytynyt yhtään niin ylivoimaista maalivahtia kuin viime vuonna, kukaan ei päässyt loistamaan muita kirkkaammin.
Maalinsuulle Maalipotkun miehistöön nostetaan yllätysnimi, sarjaykkösen JJK:n Ville Viljala. Viljala palasi JJK:hon keväällä paikkaamaan loukkaantumisia, sai kauden mittaan ison roolin ja hoiti ruutunsa tyylikkäästi. Hieman omintakeisella tyylillä torjuva Viljala oli ajoittain vaikeuksissa erikoistilanteissa, mutta paikkasi puuttuvaa mittaa rohkeilla ulostuloillaan.
Viljalan suorituksen arvoa nostaa tähdistövalintaan asti se fakta, että mies joutui pelaamaan suuren osan ratkaisevasta sarjakolmanneksesta AC Oulu -vieraspelissä revenneiden nilkan nivelsiteiden vuoksi vahvasti teipattuna. Pitkän sairausloman sijaan Viljala puri hammasta ja otti koppeja. Otteista kentällä ei loukkaantumista huomannut.
Ville Viljala JJK |
Puolustuksen keskustan valinnat osuvat myös sarjan kärkijoukkueisiin. TPS:n Miro Tenhon otteet olivat vakuuttavia läpi kauden, ja vaikka kauden lopulla pelejä jäi väliin, on tähdistöpaikka selviö. Tenhon rinnalle nostetaan JJK:n Antto Tapaninen, tyylikäs toppari, joka ei väistellyt fyysistä kontaktia. Tapaninen pelasi kovaa, mutta puhtaasti, mistä kertoo myös se, että kroppaa peliin laittava ja vahvasti tilanteisiin nouseva toppari katseli kauden aikana keltaista korttia ainoastaan kertaalleen.
Itseään säästämättä - Antto Tapaninen |
Laitapakkivalinnat olivat itsestään selvät. Tähdistössä mennään toppareille tutuilla pelikavereilla: Tenho saa vierelleen vasemmaksi pakiksi joukkuetoveri Juri Kinnusen, ja Tapaninen niin ikään joukkuetoverinsa, Niko Markkulan. Vahvasti hyökkäykseen nousevat laitapakit hoitivat tehtävänsä myös puolustussuuntaan. Näin viime kauden kakkosmiehistön laitapuolustajat nostivat itsensä ykköstähdistöön.
Kakkosmiehistön toppareiksi nostan tyylikkään kaksikon Johan Brunell (FF Jaro) - Lassi Nurmos (AC Oulu). Laitapakeiksi oikealle löytyy KPV:n terrierimäinen Timo Rauhala ja vasemmalle pienen miettimisen jälkeen GrIFK:n Joni Kaasinen. Kakkosmiehistön puolustuslinja on ykköstä puolustusvoittoisempi, syystä, joka selviää myöhemmin.
Keskikentällä taitoa ja tiukkaa asennetta
Ykkösen tähdistöjoukkue asetellaan 4-4-1-1 -muodostelmaan. Sen keskikentän selkärangaksi rakennetaan parivaljakko tiukoista taistelijoista. AC Oulun David Ramadingaye tukki keskikaistan ja upotti oululaisten rankkarit varmasti sisään. Seitsemän maalia ja saman verran varoituksia kertoo kovasta asenteesta. Vierelle nousee JJK:n herrasmiesmäiseltä vaikuttava, mutta peräänantamaton taistelija Saku Leppänen, joka väänsi ja katkoi sinnikkäästi ja upotti siinä sivussa keskikentän pohjapelaajalle hienot kahdeksan maalia, kaikki pelitilanteista. Huikea kausi Leppäseltä.
Laidoille miehistöön valitaan kokeneempaa kaartia. KTP:n katastrofikauden harvoja tasaisia suorittajia oli Ville Oksanen, joka ottaa paikan vasemmalla laidalla. Oikealle laidalle valitsen jälleen, viime vuoden tapaan, Mikko Mannisen (JJK). Manninen on edelleen Ykkösen kurko.
Ykkösmiehistön kymppipaikalle nostetaan viime kauden kakkosmiehistöstä Iiro Järvinen. Juuri näinä päivinä 20 vuotta täyttänyt lupaus pelasi toisen peräkkäisen vahvan kauden ja oli yksi joukkueensa ehdottomia avainpelaajia. Järvisen yhteispeli Saku Leppäsen kanssa toimi, eivätkä pelimiehet antaneet kesällä aloitetun intin vaikuttaa tekemisen laatuun.
JJK:n nuori keskikentän kaksikko - Iiro Järvinen ja Saku Leppänen |
Kakkosmiehistö kootaan tarkoituksella hyökkäävämmäksi ja eri pelimuodostelmaan (4-1-3-2). Sen yksinäiseksi keskustan pohjapelaajaksi lyödään Jaron Tomas Kula. Laidoille heitetään nuorta hyökkäysvoimaa. Vasen kaista varataan Jaron Sami Alangolle, joka tuli loppukaudeksi lainalle VPS:stä. Vahva esitys seitsemine maaleineen yhdeksässä ottelussa. Oikealle sijoitetaan TPS:n maaliahne Ilari Mettälä.
Kymppipaikalle kakkosmiehistössä valinta osuu JJK:ssa loppukauden tehokkaasti pelanneeseen Gaël Etockiin. JJK:n Afrikan tähden pelinäkemys ja pallokosketus olivat Ykköseen lähes ylivertaisia. Vahinko vain, että juoksukunto ja/tai -halu eivät olleet samalla tasolla, ja näin peliaika ratkaisupeleissä jäi vähemmälle, kun Järvinen kahden suunnan pelaajana kiilasi edelle.
Maalitehoja kärjessä
Maalipotkun valinta Ykkösen ykköstähdistön kärkimieheksi on TPS:n lupaava 38-vuotias Mikko Hyyrynen. Joukkueelleen erittäin tärkeä isähahmo oli myös useimmissa TPS:n peleissä kentän hahmo ja kuningas. Kaljupäinen rymistelijä voitti palloja joukkueelleen ja rynnisti vastustajan maalille pelottavan tehokkaasti. Viisitoista maalia on huikea saldo, ja ensi vuonna on luvassa taas lisää, sillä Hyyry on allekirjoittanut vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Paikka ykkösmiehistössä perustuu Hyyrysen kokonaispanokseen joukkueensa pelissä. Hyyrysen tärkeys joukkueelleen nostaa miehen myös Maalipotkun Ykkösen vuoden pelaajaksi.
Kakkosmiehistöön nostan kaksi hyökkääjää. Ykkösen maalitykki AC Oulun Aristote Mboma on itsestään selvä valinta, ja toisen hyökkääjän valinnassa annetaan etusija nuoruudelle kokemuksen sijaan. Alkukauden FC Jazzissa ja loppukauden Hakassa hyökännyt Elias Ahde on SJK:n sopimuspelaaja, mutta kiusasi nopeudellaan ja maalivainullaan Ykkösen puolustuksia ja maalivahteja jo toista kautta. Kolmetoista maalia 22 pelissä kertoo miehen tehoista.
Totti - 18 maalia ja sitten Veikkausliigaan |
Maalipotkun ykköstähdistö koostuu siis vahvasti kahdesta kärkijoukkueesta. JJK:n pelaajat suuntaavat Veikkausliigaan ja jatkavat toivottavasti suuressa roolissa nykyisessä joukkueessaan - näpit irti! - ja TPS-pelurit jahtaavat nousua ensi kaudella. Valinnoissa voi nähdä pientä kotiinpäinvetoa, mutta pelipaikoillaan miehistöön nostetut pelaajat olivat ehdotonta Ykkösen huippua, katsoo asiaa miltä kantilta tahansa.
Ykkösen parhaat 2016 (4-4-1-1) |
Ykkösen kakkosmiehistö 2016 (4-1-3-2) |
Pelaajat ovat aina ensimmäisenä parrasvaloissa, kuten edellä esitetyssä arviossa. Hatunnoston arvoisia ovat myös parhaat valmentajat. Päättyneellä Ykkösen kaudella moni valmentaja meni vaihtoon, mutta muutama säilytti paikkansa joukkueensa penkin päässä. Näistä ykköseksi nostetaan nyt hienoa työtä kauden 2013 päätteeksi Veikkausliigasta pudonneen JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja."Paso" on luonut seuralle sen omista nuorista lupaavista pelaajista uuden joukkueen, joka on kehittynyt hänen valmennuksessaan aimo harppauksin.
Joukkueen sijoitukset ovat parantuneet (7.-4.-1.) esitysten myötä ja vielä edelliskaudella esiintyneitä herpaantumisia otteluiden lopussa ei enää nähty, vaan päinvastoin joukkue käänsi useita pelejä edukseen vahvan toisen jaksonsa ansiosta. Nyt on liiganousun myötä sekä joukkueen että Pasojan otettava seuraava askel. Veikkausliiga on muutamaa pykälää kovempi sarja.
Suuri tunnustus menee vastaavanlaista vahvaa työtä tekevälle Mika Laurikaiselle Turkuun. Myös TPS rakentaa päävalmentajansa johdolla omista kasvateista vahvaa pakettia. Vielä tällä kaudella se ei riittänyt, mutta ensi kaudella joukkue on koossa pysyessään ehdottomia Ykkösen voittajasuosikkeja.
Kolmas hatunnosto menee Jaron loppukaudesta huimaan lentoon siivittäneelle Kristian Heamesille. 32-vuotias britti hyppäsi kyytiin heinäkuun lopussa ja sai putoamista vastaan kamppailleen ryhmän nousemaan lähes nousutaistoon. Escape to Suomi -blogi on juuri julkaissut mainion haastattelun Heamesista.
Kentän ulkopuolinen kiitos menee Ykkösen parhaalle turvapäällikölle. KTP:n joviaali liivimies Mika Kolehmainen ansaitsee asiallisesta ja kohkaamattomasta toiminnastaan propsit. Arto Tolsa -areenan päätykatsomoon oli aina kiva tulla, vieraskannattajaa kohdeltiin aina ihmisenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti