Sivut

maanantai 20. maaliskuuta 2017

Maalipotkun juttutuokio: Linda Norrena - innolla liigaan

Talven selkä on vihdoin taittunut ja jalkapallosarjojen hiljaiselo päättynyt. Naisten Liiga potkaistiin käyntiin lauantaina. Jyväskylän Pallokerho on mukana korkeimmalla sarjatasolla lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

JyPK:n kausi 2016 päättyi riemukkaasti kaksiosaisen liigakarsinnan kautta, kun porilainen NiceFutis kaatui lokakuun lopussa vieraskentällä jälkimmäisen osaottelun jatko-ottelun jälkeen. Näin JyPK pääsi juhlimaan toistamiseen parin viikon sisään, sillä juuri ennen karsintaa joukkue oli vienyt nimiinsä Suomen Cupin pikkufinaalin. Seuralle pikkufinaalin voitto oli jo toinen peräkkäinen, Linda Norrenalle ensimmäinen.

Välivuosien jälkeen takaisin

Tyttömaajoukkueputken vuosikerran 1993 mukana aina U19-joukkueeseen asti läpi käynyt Linda Norrena on yksi Pallokerhon kantavista voimista alkavan kauden Naisten Liigassa. Hyvinkäältä lähtöisin oleva Linda aloittaa JyPK:n riveissä nyt toista kauttaan, ensimmäisellä syntyi Ykkösessä upeat viisitoista maalia.
Linda Norrena punaisine kenkineen valmiina liigakauteen
"Opiskelen yliopistolla kolmatta vuotta erityisopettajaksi, tulin 2015 syksyllä Jyväskylään, mutta siirtoikkuna oli mennyt juuri kiinni. Treenasin sitten joukkueen kanssa sen syksyn ja viime kaudella olin alusta asti mukana. Pääsin hyvin sisään joukkueeseen, tää joukkue on ihan mielettömän hyviä tyyppejä täynnä, ja enhän mä itsekään ole kauhean ujo tyttö", kertoo sanavalmis Linda.

Aiemmin Lindalle on karttunut liigakokemusta jo HJK:n, Kokkola F10:n ja Hongan riveissä kausina 2010-2012. Debyytti syksyllä 2010 HJK:ssa oli vartin mittainen kurkistus tulevaan, mutta seuraavana kesänä pelattiin jo tosissaan Kokkolassa. Liigauran avausmaalit syntyivät tuolloin, toinen niistä seuraavan kauden joukkueen, Hongan verkkoon. Nyt paluu muutaman vuoden jälkeen paluu liigaan on ajankohtainen.

Hyökkääjänä pelaava Norrena oli tyttömaajoukkueissa kantavia voimia ja usein myös paras maalintekijä. Vuoden 2011 U19-ikäluokan karsinnoissa maaliverkot heiluivat tiuhaan. Seuraavan vuoden jatkokarsinta jäi ikävän loukkaantumisen vuoksi Lindalta väliin ja kun EM-lopputurnaus jäi joukkueella haaveeksi, tuon maajoukkueen taival loppui. "Siinä tuli sitten sellainen kuilu, että ei ollut mihin mennä. Ja kun lukio loppui samaan aikaan, motivaatiokin lopahti."

"Pelasin junnumaajoukkueet läpi aina U19 asti - sitten kun ei  päästy lopputurnaukseen ja tuli aika paha reisivamma, mulla oli kolme kautta siinä välissä, etten pelannut. Viimeksi kaudella 2012 pelasin HJK:n talenttijoukkueen Klubi-09:n mukana, alkukaudesta olin silloin ollut Hongan mukana."

Kolmen vuoden tauon ja Jyväskylään muuton jälkeen jalkapallo alkoi jälleen maittaa. Ykkösessä viime kaudella Linda Norrena karkasi nopeana pelaajana useasti pystysyötöstä vastustajan puolustukselta maalintekoon, mutta pelkkä juoksukone hän ei kuitenkaan ole.

"Olen nopea pelaaja ja siinä mielessä monipuolinen hyökkääjä, että tykkään viimeistellä itse, mutta rakentelen myös joukkuekavereille paikkoja. Hyökkääjänä on tietysti mukavampi pelata kahdella kärjellä, kun on enemmän apuja - mutta jos kymppipaikalla on hyvä pelaaja luomassa tilanteita, kyllä se sujuu yhdelläkin."
Suomen Cupin pikkufinaalin parhaan pelaajan palkintoa noutamassa
Kehityskohteitakin pelaajana löytyy: "Voimaa on jaloissa, mutta pitää saada potkutekniikka kuntoon, niin sitten lähtee niitä pommeja. Potkutekniikkaa olen päässyt harjoittelemaan Pauliina Miettisen potkukoulussa, siellä oppi paljon, mutta aina välillä ne opit meinaa unohtua. Maalit kuitenkin lasketaan, vaikka laukaus ei niin timanttinen olisikaan", Linda nauraa.

Uusi kausi vahvistuneella ryhmällä

"Meillä on hyvät harjoitusmahdollisuudet nyt, kun vielä päästään aamuharkkoihin kolmesti viikossa. Omat opiskelutkin on nyt sellaisessa vaiheessa, että pääsen hyvin mukaan ja pystyn panostamaan täysillä ja nauttimaan tästä tilanteesta."

"Tälle kaudelle saatiin tosi tärkeitä vahvistuksia. Tuo tekemiseen kokemusta ja laatua."

Yli sata peliä liigassa pelannut kokenut Maria Alanko tuli joukkueeseen Ilveksestä ja Kuopion Pallokissoista tuli useita omia kasvatteja takaisin liigakokemuksen kera. Lisäksi Kuopion suunnalta joukkueeseen liittyi Henna Honkanen, joka oli pitänyt pari kautta taukoa loukkaantumisten vuoksi. Honkanen tuokin JyPK:n hyökkäykseen kokoa ja ulottuvuutta ja muodostaa Norrenan kanssa vahvan hyökkäyskaksikon tälle kaudelle.

JyPK:n puolustuslinja toimi Ykkösessä mainiosti, ja se on pelaajasiirtojen myötä vahvistunut entisestään. Se on erityinen vahvuus myös tällä liigakaudella, mutta myös muu joukkue saa Lindalta tunnustusta.

"Puolustuslinja meillä on tosi vahva, siellä on monta hyvää yksilöä ja ne pelaa hyvin linjana. Meidän joukkue on kurinalainen ja yhtenäinen, se näkyy kentällä ja kentän ulkopuolella, se tuo tekemiseen voimaa, mulla on itsellä täysi luotto joukkueeseen. Me ollaan tiivis ja puolustetaan meidän oman taktiikan mukaisesti ja pysytään hyvin sovitussa taktiikassa."

"Nuoret pelaajat tuo sitten lisää virtaa joukkueeseen, ne on rohkeita. Esimerkiksi Kata (Katariina Tammimetsä) on viime kauden loukkaantumisen jälkeen pelannut hyvin, joka kerta tuonut lisää peliin vaihdosta tullessaan."
Katariina Tammimetsä taistelee pallosta harjoituspelissä GBK:ta vastaan
"Viime kaudella Ykkösessä pelasin yksin kärjessä, nyt vierellä hyökkäyksessä on Henna, jonka kanssa yhteys on löytynyt tosi nopeasti. Hennan tiesin ennestään tyttömaajoukkueista, mutta olen vuoden vanhempi, niin ei olla aiemmin päästy pelaamaan yhdessä."
Hyökkäyksen parivaljakko Linda Norrena - Henna Honkanen vauhdissa
Marika Ritvasen paluu Kuopiosta tuo hyökkäyspeliin uuden vaihtoehdon. "Viime kaudella ei ollut niin selvästi sellaista pelaajaa ruokkimassa, että mun vahvuudet olisi tulleet vielä selvemmin esiin, mutta Marika kymppipaikalla on niin taitava, ja Hennan kanssa siinä sitten muodostetaan sellainen kolmio, joka varmaan toimii."

Kaikkia lähdetään haastamaan

Edelliskauteen verrattuna liigassa pelaamisessa on selviä eroja. "Ykkösessä taso vaihteli paljon joukkueiden välillä, Liigassa varsinkin kärkijoukkueet vetelevät kyllä sellaisella rutiinilla, että kaikessa näkyy laatu ja suoritusvarmuus. Me ollaan kuitenkin saatu näin hyviä harjoitusmatseja alle, siitä on tullut lisää itseluottamusta koko jengille ja on hyvä fiilis lähteä haastamaan muita joukkueita. Meidän tavoite on varmistaa ensin sarjapaikka ja sen jälkeen tähdätään yläloppusarjaan eli kuuden joukkoon, ja me uskotaan siihen."

Oman pelikentille paluunsa jälkeen Linda Norrena on innolla mukana katsomassa, mihin kyvyt riittävät. "On sellainen fiilis, että kun olen tullut takaisin ja kun viime kausi oli noin upea, niin haluan katsoa mihin tässä voisi päästä. Motivaatio on tosi korkealla, niin pitkälle mennään kuin on mahdollista."

"Toivon, että saisi ehjän kauden ilman loukkaantumisia, pääsisi hyvälle tasolla liigassa ja pystyisi olemaan näkyvä pelaaja. Mulla on halu katsoa, mihin asti voi päästä. Olishan se mahtavaa vain pelata, ettei tarvitsisi tehdä ohessa muuta."

JyPK pelaa kauden kotiottelunsa peräti viidellä eri kentällä varhaisen kauden aloituksen ja Harjun stadionin kesäisen remontin vuoksi.

"Aito nurmi on tottakai se missä jalkapalloa pelataan. Viime kesänä pelattiin paljon tekonurmella, mutta siihenkin tottui. Tottakai se on vähän erilaista, pallo liikkuu vähän eri tavalla, mutta sama pelihän se kuitenkin on."

"Mä odotan tosi paljon pelaamista Harjulla. Se on siisti juttu, Harju on niin hyvässä kohdassa keskellä kaupunkia. Harju varmasti vetää yleisöä enemmän, siellä on paljon mukavampi katsoakin peliä. Mutta olishan se hienoa saada ihan jalkapallostadion kaupunkiin. Toivon Jyväskylältä, että se nyt kiinnostuisi naisfutiksesta lisää liiganousun myötä ja innostuisi kannustamaan meitä kotipeleissä isolla porukalla. Se, että yleisössä on porukkaa tekee paljon, se tuo siihen ihan omanlaisensa mausteen."

Yksi peli heinäkuussa pelataan päävalmentaja Jukka Västisen kotinurkilla Jämsänkoskella. "Me leireiltiin siellä viime kesänä ja se on aivan upea paikka. Se on Jukalle tärkeä paikka ja on siistiä, että pelataan siellä."

Västisestä Lindalla on paljon positiivista sanottavaa: "Jukalla on selkeä visio siitä miten tehdään hommia, asiat pysyy tarpeeksi yksinkertaisina, mutta niiden eteen tehdään tosissaan töitä. Jukalla on hyvä auktoriteetti ja kaikki kunnioittaa sitä, mitä sanotaan. Ja hyvää tulostahan se teki viime kaudella. Kovasti sitä jännitti aluksi, miten se tyttöjen kanssa pärjää, hyvinhän se veti, ei me sitä hirveän tiukille pistetty. Ehkä nyt sitten voisi... Ja Jukka on huumorintajuinen tyyppi, pilke silmäkulmassa, mutta muuten tosissaan, se on hyvä kombo."

Jyväskylässä vietettyjen vuosien aikana seura on tehnyt vahvan vaikutuksen. JyPK:n B-tytöt varmistivat jo varhaisessa karsintavaiheessa paikkansa kesän SM-sarjassa.

"Seuran toiminta on tulevaisuuttakin ajatellen hyvää, pitemmällä tähtäimellä on tulossa vielä hyviä talentteja."

"Sakkouhka päällä"

Avauskierroksella Helsingissä HJK oli terävämpi vieden pisteet kahdella avausjakson maalilla. Ennakkoon altavastaajana otteluun lähtenyt JyPK pystyi kuitenkin pitämään pelin tasaisena etenkin toisella jaksolla selvittyään avauspelin hermostuneisuudesta.

"Vastustaja piti odotetusti palloa ja me puolustettiin. Oltiin prässissä muutama sekunti myöhässä. Päästiin kuitenkin muutaman kerran vaarallisiin vastahyökkäyksiin. Alussa pelirohkeus puuttui, toinen puoliaika oli jo parempi. Syöttöprosentti parani, mutta kontrolloituihin hyökkäyksiin jäi vielä kehittämisen varaa."
Pallo on hallussa
Kotiavauksessa tulevana sunnuntaina on vastassa sitten tutumpi vieras. Ykkösen viime vuoden voittaja Kokkolan GBK on kukistunut harjoituskaudella jo kahdesti.

Kun liiga on nyt saatu käyntiin, löytyy Lindalta luottoa oman joukkueen menestykseen:
"Eka pelin loppulukemat antaa meille paljon luottamusta siihen, että paremmalla omalla pelaamisella haastetaan myös sarjan kovimmat joukkueet."

Ja kuin vakuudeksi taisteluasenteelle Linda Norrena paljastaa lopuksi tsemppaavansa tällä kaudella entistäkin kovemmin: "Mulla ei ole peliuralta vielä yhtään keltaista korttia. Tytöt on sanoneet, että jos tälläkään kaudella tule yhtään, tulee sakot. Pitää varmaan panna vielä enemmän peliin, etteivät sakota."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti