Sivut

maanantai 16. toukokuuta 2016

"Myö hävitää tää peli"

Niin tutun kuuloista. Ei kovin paljon poikkea eteläsavolainen mielenlaatu eteläkarjalaisesta. "Ei myö kuitenkaa mitää voiteta". Eikä muuten paljon murrekaan erilaiselta kuulosta.

Siksipä tuntui yllättäen aika kotoisalta läpikulkumatkalla Mikkelin Urheilupuiston eli Urskin katsomoon seuraamaan puolueettomana katsojana Kakkosen A-lohkon peliä. Kahvitauko Mikkelissä venähti sattuma-ajoituksen myötä ylipitkäksi, kun kerran elävää jalkapalloa oli tarjolla. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, lämpöä oli parikymmentä astetta ja nurmi viheriöi. Urskin kenttä oli paljon paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Nyt se sallisi jopa jalkapallon peluun.

Urskin lipunmyyntikoju on Suomen kauneimpia
Kyllä kelpasi paistatella

Mikkelin Palloilijat eli "empee" oli saanut vastaansa lohkon kärkiotteluun (toki sarja vasta alussa) Oulunkylän Gnistanin. Kotijoukkue oli aloittanut sarjan kahdella vierasvoitolla, Gnistanilla puolestaan oli tilillään voitto ja tasapeli aiemmista peleistään.

Fatalismi eli hanskattiskiin -meininki iski kotiyleisöön jo ottelun alussa. Peliä oli pelattu vasta kolmetoista minuuttia, kun takanani istuneet jalkapalloveteraanit alkoivat toistella tuota otsikon iskulausetta. Aihettakin tuhkan ripotteluun itsensä päälle vaikutti olevan, sillä vieraileva Gnistan vei peliä alusta lähtien suvereenisti.

Kotijoukkue ei päässyt keskiviivan yli, avaukset roiskittiin mihin sattuu, ja alakerta haparoi kerta toisensa jälkeen Gnistanin kovan prässin alla. MP:n puolustuslinja joutui palauttamaan pallon jatkuvasti takaisin maalivahti Antti Kuismalalle, joka löi pitkän avauksen ylös hyökkääjille, jotka hävisivät pääpallot ja Gnistan vyöryi jälleen päälle. Toppareilla tuntui pallo polttavan jalassa, eikä sitä saatu keskikentän pohjalle siirrettyä millään.

Ottelun avausmaali syntyi Gnistanin vapaapotkun jälkeisessä mylläkässä, kun joukkueen kapteeni, pitkä toppari Marko Koskinen lopulta liukui pallon maalinedustalta verkkoon. Pian oli toinen osuma lähellä, mutta pallo pomppi (epä-)onnekkaasti Kuismalan syliin tyhjän maalinnurkan sijaan.

Välillä Mikko Hiltunen pääsi pyörittämään
Vähitellen avausjakson puolivälin paikkeilla alkoi MP sitten kuitenkin oppia käyttämään hyväkseen Gnistanin keskikentälle jääneitä välejä ja pelaamaan niiden kautta palloa ylöspäin. Keskikentän keskustan Diogo Tomas ja Mikko Hiltunen jakoivat palloa etenkin vasempaan laitaan, jossa Milo Jung pikkunäppärästi nousi muutamaan kertaan.

Vihdoin puolen tunnin pelin jälkeen kotijoukkue sai vapaapotkun rangaistusalueen kulmalta. Jung lähetti kauniin vaparin muurin yli maalin ylätakanurkkaan, ja peli olikin tasan. Kotiyleisön toivo heräsi, ehkä myö ei sitte hävitäkkää tätä pelii.

Sinne uppoaa - Milo Jungin (10) vapari
Pari puolittaista paikkaa vielä molemmilla ennen taukoa, kunnes juuri ennen taukovihellystä Kuismala venytti upeasti Teemu Pastilan puskuun, lähes varma maali muuttui kulmapotkuksi.

Toisella jaksolla peli aaltoili puolelta toiselle pitkälti ilman varsinaisia maalipaikkoja. Pelin tempo oli avausjakson loppupuolta intensiivisempi, mutta joukkoon mahtui lukematon määrä harhasyöttöjä ja myöhästyneitä taklauksia, välillä napit edellä. Erotuomari Jaakko Räsänen otti pahimmat taklaukset hyvin pois, mutta unohti lähes täysin soveltaa hyötynäkökohtaa. Näin useat orastavat tilanteet pysähtyivät turhaan.

Kotijoukkueen parhaimistoon kuuluivat aina luotettava Kuismala, maalin tehnyt, erikoistilanteet antanut, ja muuten näkyvästi, mutta tehottomasti pörrännyt Milo Jung sekä keskikentän terrieri, väkkäränä kentällä joka tilanteeseen ehtinyt Mikko Hiltunen. Tällä kertaa Hiltunen oli enemmän rikottavana osapuolena kuin rikkovana, mutta sai silti tapansa mukaisen varoituksen. Tämänkertainen varoitus tuli suun avamisesta väärällä tavalla väärällä hetkellä, kun isompi gnistanilainen heitti miehen kaksin käsin sivuun, mutta tuomaristo ei tilannetta huomannut.

Nyt tais tulla sanottuu vähä pahasti
Pian kortin saamisen jälkeen kajahti jälleen Hiltusen suusta kuuluva v-sana, kun mies sai tällin polven seudulle. Miehen loukkaantumishistorian tietäen säikäytti pahasti, mutta sisulla mies nosti päävalmentaja Ilkka Mäkelän kysymykseen "pystyykö jatkamaan" peukalon ylös ja nilkutti takaisin kentälle. Vartti ennen loppua kuitenkin kutsui vaihtopenkki ja pelin jälkeen jälkiverryttelyt hoidettiin ison jääpussin kera.

Man down, Hiltusta hoivataan
MP:n puolustuksen keskustassa topparipari oli jatkuvasti helisemässä isokokoisten hyökkääjien kanssa, eikä heidän jalalla pelaamisensa vakuuttanut lainkaan, itseasiassa se aiheutti jatkuvia sydämentykytyksiä jopa puolueettomallekin katsojalle. Koskaan ei voinut arvata, mihin pallo päätyy, omille, vieraille vai ulos kentältä.

Kron Hexhepi ylimpänä, jälleen kerran Kuismala torjuu kulmaksi
Ozeias Gracianon on pakko purkaa Nnaemeka Anyamelen ahdistaessa
Gnistanin joukkueesta erottuivat keskikentän Christoffer Nyberg ja Jonas Nyholm, sekä laidoilla viilettäneet farmisopimuksen sallimat HIFK-lainat Nnaemeka Anyamele sekä Daniel Rantanen. Rantanen pääsi vielä paremmin peliin toisella jaksolla, kun hän siirtyi vaihtojen takia keskikentän pohjalle. Gnistan sai loppua kohti paremmin otetta pelistä, MP:n hyökkäykset muuttuivat nopeiksi vastaiskuiksi.

Daniel Rantanen lainassa
Pääsipä Rantanen myös vapaasti vetämään unelmapaikasta kuudentoista rajalta matalan laukauksen, joka oli varma maali - paitsi että oma pelaaja oli suoraan linjalla estämässä verkon heilumisen. Ei sittenkään. Mutta kaveria kyllä sattui.

Peli näytti jo päättyvän tasan, kun pelikello pysähtyi näyttämään täyttä aikaa. Mikkeliläisen yleisön fatalismi kuitenkin osoittautui oikeaksi, kun aivan lisäajan lopulla turhan rikkeen seurauksena Gnistan sai keskiviivalta vapaapotkun. Pitkä toivotaan-toivotaan -pallo maalille, flipperi, ja lopulta Jani Kaukomaa suti pallon maalinedushässäkästä maaliin. Vierasvoitto ja Gnistan juhli, isäntien päät painuivat jälleen. "Miehä sanoin jo, et myö hävitää tää peli."

Myö hävittii tää peli, hyö toiset juhlii


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti