Sivut

torstai 16. kesäkuuta 2016

Ei jännitä yhtään - kummipoika Jyväskylä Cupissa

Jännittääkö eka turnaus? "Ei yhtään." Siitä huolimatta nuori mies kiipeilee perjantai-illan seinille. "Vieläkö monta tuntia ennen kuin lähdetään? Vieläkö kauan?"

Seitsenvuotiaan pikkufutaajan ensimmäinen oikea turnausreissu Jyväskylä Cupiin sai elämää hieman raiteiltaan. Intoa riitti enemmän kuin malttia. Matkaan lähtöä edeltävä ilta meni täpinöissään, eihän jalkapalloherkkua millään malta odottaa.


Lauantaiaamusta vihdoin Kuopiosta matkaan kohti Jyväskylää. KuPS Sudet 08 -joukkueen rosteri ei ole laajuudella pilattu, joten kun yksi pojista on vielä loukannut jalkansa vähän ennen turnausta, on peliaikaa kaikille seitsemälle pojalle tiedossa reilusti. 5 vs 5 -peleissä ei vaihdossakaan ole tungosta. Koko perhe on mukana kentän laidalla, kotona on tehty kannustuslippu joukkueelle, jota sopii pitää korkealla.
"Aika paljon seuraan jalkapalloa, välillä katson aikuisten pelejä ja välillä käyn itse harjoittelemassa pihalla. Minun suosikkijoukkue on Barcelona ja Suomessa KuPS. Parhaat pelaajat on Messi ja Ronaldo, ja KuPSista Urho Nissilä."
Välillä paistoi, välillä satoi - ei haitannut
Vuoden 2016 Jyväskylä Cupiin kerääntyi jälleen puolisentoistatuhatta poikajunioria, Jyväskylän kaikki kentät olivat käytössä. Siellä kirmasivat innolla topit, eerot, einot, veetit, laurit, leot ja muut naskalit. Kentän laidalla valmentajat ja huoltajat, toiselle puolelle kenttää ohjatut vanhemmat ja isovanhemmat, sisaruksetkin. Ja muut läheiset. Valtava urakka järjestäjille, Jyväskylän Pallokerholle ja Nousulle. Hatunnoston ansaitsevat.

Aamukymmenen jälkeen Jyväskylän Palokan nurmella käynnistyy ensimmäinen matsi. Kummisetä käy sisäistä kamppailuaan, sympatiat kallistuvat välillä pikkujannun ansiosta KuPSin suuntaan, vaikka vastassa on ensin paikalliset JJK Siniketut, myöhemmin Muuramen Yritys ja lopulta päivän päätteeksi JJK Punaketut. No, eihän tämä niin vakavaa ole. Sitten aikuisten peleissä pistetään asiat taas tarkemmin oikeaan järjestykseen.

Avauspeli, avausmaali sekä lopulta ottelun lopullisesti ratkaiseva 7-6 -voittomaali. KuPS Sudet kukistaa Siniketut 8-6. Koko KuPSin joukkue on hyvin aurinkoinen, kummipoika etunenässä. Maalituuletuksia on selvästi harjoiteltu koko joukkueen voimin, niihin panostus näkyy maalien jälkeen. Ja eikös ole myös isommilta areenoilta kopioitu myös kenkävalinta - kahdesta eri parista valittu kenkä per pari. Pelaahan ne ammattilaisetkin sekaparein.

Maalijuhlissa oli suuren maailman tyyliä
Tiukkaa miesvartiointia
Täysillä tilanteisiin
Lounaalle kummien luo. Ei maistu, ei ole yhtään nälkä. Fokus pysyy siinä yhdessä ja tärkeimmässä asiassa. Tai toisaalta voisi myös ajatella, että turnausjännitys pitää huolen siitä, ettei ruokailulla ole väliä. Vanhemmat, isosisko ja kummit maanittelevat, mutta ei niin ei. Vähän sentään janottaa, vettä ja mehua varovasti, mutta ruokaa ei mene yhtään alas. Kohta on taas seuraava peli.

Tarkkaan harkittu varustus

Nyt on avauspelissä levänneet kengät otettu käyttöön ja vastaavasti silloin käytetyt saavat lepovuoron. Sekaparilla mennään taas. Muuramen pojat kaatuvat selvin 8-3 lukemin ja jälleen kummipoika maalaa kahdesti. Turnaushan sujuu hyvin.

Valmentajien ohjeet kuunnellaan tarkasti
Tiukkaa kaksinkamppailua
Iltapäivän kolmas peli tuo pettymyksen. Avausjaksolla hankittu kolmen maalin johto kuihtuu aivan loppuhetkillä tasapeliksi. Maalilla yli puolet pelistä torjunut pikkumies kamppailee tunnekuohun vallassa, kyyneleittäkään ei selvitä. Maaleille ei voinut mitään, kun Punakettujen paras pelaaja paukutteli pari maalia aivan maalikehikon yläkulmiin. Eihän sinne millään voi ylettyä.

Hetken mielessä velloi jo tappion sietämätön tuska, mutta onneksi pelinohjaaja oli ajan tasalla kirjanpitoineen ja ilmoitti lopputulokseksi 6-6. Pikkumies pyyhkäisee pois kyyneleet ja aurinko palaa kasvoille, kun käteen lykätään vihreä Fair Play -kortti.


Illalla oli jännityskin jo hieman lientynyt, maistui pikkuisen makaronilaatikko, ja tuore pulla varsinkin.
"On ollut kivaa, tykkään eniten pelata hyökkääjää ja mukavinta on tehdä maaleja. Nyt oon tehnyt viis maalia.

Maalissa on ihan hauskaa pelata, mutta nyt ei kun meidän puolustajat oli koko ajan hyökkäämässä. Mökillä siskon kanssa pelataan paljon yhdessä, siellä mä olen aina maalissa. Maalilla pelaamisessa on se kivaa, ettei tuu niin hiki. Mutta se ei oo niin kivaa kun vastustajat vetää yläkulmiin. Hyökkäämisessä kivointa on maalinteko."
Sunnuntaiaamuna aamiainen uppoaa jo aivan eri tapaan. Ja kummi ilahtuu etenkin siitä, että nyt on päälle jo aamiaispöytään vedetty oikeanlainen pelipaita. Pitkäjänteinen kasvatus tuottaa tulosta, tästä junnusta tehdään vielä pelimies kettupaitaan sitten aikanaan, ainakin jos Kuopiossa jatkuu tuontipelaajien käyttö omien junioreiden sijaan.

Edellisillan Englanti-Venäjä -peli piti analysoida ennen sunnuntain omia matseja
Ja kun Englanti-Venäjä -pelin tärkeimmät tapahtumat oli sohvalla kerrattu, oli aika jälleen suunnata kohti Palokkaa. Vastaan asettui Jyväskylän Nousu,  nuo Halssilan nuoret lupaukset.

Nousun riveistä löytyi viikonlopun taitavin pelimies
Pelimies on pelimies ja avustajat erikseen

Tiukan ja vähämaalisen ottelun 4-2 voitto tiesi sitä, että viimeiseen otteluun mentäessä tilillä ei ollut yhtään tappiota. Voitto tuli kotiin siitä huolimatta, että Nousun riveissä pelasi kenties paras turnauksen aikana näkemäni poika. Lauri S teki jatkuvasti oikeita ratkaisuja ja nousi vähän väliä esiin vahvalla ja taidokkaalla tekemisellään.


Loistavasti sujunut turnaus, vaikka välttämättä sijoituksista ei vielä 7-8 -vuotiaiden sarjassa tosissaan pelatakaan. Tärkeintä on pelaaminen ja yhdessä oleminen.

"Jalkapallossa on parasta se, kun siinä saa kuntoa ja ei oo niin tylsää aina."
"Pelaan jalkapalloa siihen asti kun voin. Tarkoitus olis päästä Mestarien liigaan pyttyä nostamaan ja saada pelata Barcelonassa. Ja maajoukkueessa tahtoisin päästä maailmanmestaruuskisoihin pelaamaan."
- - -

Jutun tekovaiheessa sovittiin, että nimet ja kasvot jätetään piiloon, koska kuvattavilta ei ollut lupaa kuvien julkaisuun kyselty tai erikseen sovittu. Siksipä ne kaikkein aurinkoisimmat ilmeet onnistumisen hetkiltä hautautuvat kotiarkistojen kätköihin. Pahoittelut siitä lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti