Sivut

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Maalipotkun juttutuokio: Toni Tahvanainen - apina selässä?

"Totta kai harmittaa, etten oo osunut, ainahan siitä vois tietysti ottaa paineita. Hyökkääjälle itseluottamus on a ja o, ja vaikka mulle ei tosiaan oo hirveesti maaleja tullut, ei se oo miulla vaikuttanut itseluottamukseen, koska mie tiijän että ne tullee sieltä kun se aika on. Mie en pysty kun tekemään parhaani päivästä toiseen treeneissä ja peleissä, ja se että mie pääsen peleissä paikoille tosi hyvin, niin se on vain ajan kysymys, milloin se ruppee uppoomaan. En sanois että tässä mittään apinaa olis vielä selässä."
Toni Tahvanainen
Ykkösen kauden JJK:n hyökkäyksessä vauhdikkaasti aloittanut Toni Tahvanainen onnistui maalinteossa jo kauden toisessa pelissä, ensimmäisessä kotipelissä, Tammisaaren EIF:ää vastaan. Sen jälkeen ruuti on ollut kuivempaa, ei osumia seuraavissa kahdessatoista pelissä. Tekopaikoista ei ole ollut puutetta, mutta mies ei vaan ole millään osunut maalipuiden väliin. Maalipuut ovat kolisseet toistuvasti ja pallot ovat sinkoilleet milloin ohi, milloin jääneet juuri ja juuri maalivahtien hanskoihin.
Joukkuetoveri Topi Järvinen lohduttaa hukatun paikan jälkeen
Aktiivista tekemistä, vaikka tehot vielä hukassa

"Viime pelissä GrIFK:ta vastaan tein paljon aloitteita ja muutenkin se sopi (vastustajana) miulle hyvin, kun siellä oli tosi paljon tilaa. Vaikka en saanut maalia, onneks sain syötettyä maalin ja voitettiin. Kyllä mie niiden paikkojen jälkeen ajattelin, kun niitä tuli tuhlailtua, ajattelin, että jos GrIFK tasoittaa, ei tarvii miettiä ketä syyttävä sormi osoittaa. Oon kattonut videolta tuon pelin paikkani tarkkaan, mitä olis voinut tehdä toisin. Jokapäiväisen tekemisen ja treenikentän kautta laitetaan asioita kuntoon."

"Totta kai se harmittaa, jos ei saa paikoista sisään, mutta onneks ei oo kaatunut miun tehottomuuteen. Kun meidän keskikenttämiehet on tehneet niitä maaleja, se osoittaa, että meillä on maalintekovoimaa laajalla rintamalla."

Noin 180-senttisenä Tahvanainen ei ole parhaimmillaan väännettäessä rangaistusalueella tai taisteltaessa korkeista pääpalloista. Miehen ominaisuudet ja vahvuudet viittaavat toisenlaiseen tapaan iskeä maaleja.

"Miun rooli on enemmän sellanen juoksija kuin target-pellaaja, mie oon aika noppee. Nopeus ja hyvä laukaus on miun vahvuudet, niitä pitäis päästä käyttämään hyväksi. Miulla on kans aika hyvä ajoitus juoksuissa, niin oon aika hyvä lähtemään pystyyn. Siinä mielessä oon vahvimmillani korkeata linjaa vastaan pelatessa. Meiltä on nyt vähän puuttunut sellainen fyysinen target tai kymppipelaaja, niinku Jaska (Jasin Abahassine) vois olla, taikka ehkä Gaël (Etock). Järvisen Iiron kanssa on kyllä toiminut aika hyvin, kun se on sellanen sähäkkä ja hyvä pallollisena."

"Periaatteessa se on miusta aika sama kuka maalin tekkee, ja kun hyökkääjä ja kymppipaikka menee voimakkaasti maalille, niin siinä väkisinkin toiseen aaltoon tulee paikat. Ja niistä meijän keskikenttäpelaajat on tehny paljon maaleja, ei se oo mikään älytön yllätys. Ei se oo silleen mittään, kyllähän miun niistä läpiajoistani olis pitänyt maaleja tehdä."

Itseluottamus on vielä tallella ja usko omaan tekemiseen vahva. Jatkuva työn tekeminen vielä palkitsee, mies itse uskoo.

"Puolet on sarjasta vielä jäljellä, oon varma, että maaleja alkaa vielä tulla ja ketsuppipullo aukee. Isoin virhe olis jos ottais näistä paineita ja alkais apinaa selässä pitämään. En mie kyllä siitä paineita ota."
"Miulla on aika hyvä ajoitus juoksuissa"
"Treeneissä painan aina täysillä kaikki maalintekoharjotukset ja vielä niitten jälkeen vielä ekstraa. Oma tavoite on pitkään ollut tehdä kymmenen maalia kaudessa, se on semmonen haamuraja. Se on ihan mahdollinen jos tilanteita tulee niinkun tähän asti. Oulussa ja viimeisellä kaudella Jipossa tein molemmissa viis maalia, joten siitä pitäis maalimäärä tuplata."

Tämä kausi on maalien suhteen sujunut edellisen tapaan. Maalikoneen käynnistyminen näyttää vievän aikansa.

"AC Oulussa tein ensimmäisen maalin jo ekassa pelissä ja sitten loput neljä ihan loppukaudesta. Kyllä mie uskon, että tällä kaudella tulee sama juttu. Enemmän minnuu huolettais, jos ei pääsis paikoille."

"Tottakai hyökkääjä haluaa aina tehdä maaleja, muutenhan se pelais väärällä paikalla. Mutta siitä ei pidä ottaa liikaa paineita, eikä välttämättä edes laskea maalimääriä. Mie oon kärsivällinen, kun kuitenkin pääsen paikoille."
"Oon vahvimmillani korkeata linjaa vastaan pelatessa"
Totuttelemista pelitapaan

"Ite oon tottunu erilaiseen pelisysteemiin kuin millä JJK pelaa. Jippo oli melkein puhtaasti vastahyökkäysjoukkue ja AC Oulussa pelattiin kahdella hyökkääjällä. Nyt pelataan yhdellä kärjellä. Koko ajan pääsen paremmin sisälle systeemeihin ja kyselen jatkuvasti valmennusjohdolta lisää neuvoja, miten kannattaa eri tilanteissa toimia. Joka päivä tässä oppii jotain uutta."

"Systeemiin sisäänpääsy vie aina aikansa. Oulussa syötettiin palloa enemmän ja piti aina antaa vaihtoehto, JJK on suoraviivaisempi ja pelaa enemmän laitojen kautta. Kun siellä pelattiin kahdella kärjellä, toinen voi aina välillä tulla laitaan tarjoamaan syöttövaihtoehtoja. Joskus nytkin ajautuu laitaan, vaikka pitäis pysyä keskellä. Just tuolla GrIFK-pelissäkin välillä Paso (Juha Pasoja) huusi, että "takaisin keskelle, Tahvis!" Pieniä pelin sisäisiä juttuja tässä vielä opetellaan. Hyvä kun saanut paljon peliaikaa, siinä sitä oppii koko ajan."

Tahvanainen nostaa esiin Ykkösestä muutamia parhaita pelaajia, joiden joukossa tietysti on myös joukkuetoveri, Mikko Manninen.

"Manusta näkkee, että se ossaa pelata jalkapalloa. Manun kanssa myö kettuillaan toisillemme kopissa. Viime pelin jälkeen se sanoi miulle, kun en onnistunut maalinteossa, että ei se mittään, mie annan siulle seuraavassa pelissä vielä paremman syötön. On mukava pelata tuollaisen kaverin kanssa. Onhan Ykkösessä paljon kovia pelaajia, esimerkiksi Tshibasu (KPV), Jovovic (EIF), Hyyrynen (TPS). Ykkönen on tosi kova ja tasainen sarja, ja siellä on tosi kovia pelaajia, mutta eihän loppupeleissä yksittäiset pelaajat ratkaise, vaan joukkue. Sanoisinpa, että sarjataulukko ei valehtele."
GrIFK:n maalilla Johannes Ström vetää tällä kertaa pitemmän korren
Pogostalta Veikkausliigaan?

Ilomantsin FC Pogostan junioreissa futiksen aloittanut Tahvis on kahlannut läpi kaikki sarjatasot Viitosesta ylöspäin lukuunottamatta Veikkausliigaa. Eniten pelejä on kertynyt Ykkösessä, jo reilusti toistasataa, ja hän onkin yllättäen Ykkösen peleissä laskettuna JJK:n tämänhetkisen ryhmän kokenein.

"Meillä oli Pogostassa ihan ok junnuporukka, pärjättiin ihan hyvin, mutta suurin osa lopetti pelaamisen. Mie siirryin jo nuorena miehiin, 14-vuotiaana, ja myö noustiin silloin Viitosesta Neloseen. Sitten lähdin Joensuuhun amikseen 2007. Jippo2:ssa pelasin Kolmosta ja WJK:ssa lainalla Kakkosta kuus peliä."

Jipon ykkösjoukkueessa Tahvis debytoi 2010 ja pelasi joukkueessa aina sen Ykkösestä putoamiseen saakka kauden 2013 lopussa. Sen jälkeen kyseli AC Oulu ja siirto oli valmis. Yhden Oulun kauden jälkeen matka jatkui kuitenkin Keski-Suomeen.

"Oulu oli ollut jo pitempäänkin kiinnostunut, ja sitten kun Jippo tippui Kakkoseen, soitin Ojasen Ranelle ja tehtiin suorana sopimus. Jatkostakin Oulu teki tarjouksen, mutta pääsin myös JJK:hon näytille ja sain sopimuksen. Oulussa kaikki toimi ja viihdyin, ei jäänyt mitään hampaankoloon."

Sarjatilanne Ykkösen kauden puolivälissä näyttää JJK:n kannalta hyvältä. Kolmentoista kierroksen jälkeen joukkue on juuri noussut sarjan ykköspaikalle.

"Olishan se mahtavaa nousta pelaamalla Veikkausliigaan, tuntuis paremmalta kuin mennä sinne testijakson kautta. Olis hienoa kokea nousu, mutta ei uskalla vielä ajatella liikaa. Meillä on nyt hyvä tilanne, pullat hyvin uunissa. Ollaan sarjakärjessä ja sitä kolmen ottelun putkea lukuunottamatta puolustuspeli on toiminut todella hyvin. Noissa peleissä poissaolleet tuli takaisin ja palattiin perusasioihin, pelaamaan puolustuksen kautta. On kyllä mukava pelata kun puolustukseen pystyy luottamaan. Hienolta tuntuu ja loppu on meistä itsestä kiinni."

Hyvän kauden alun jälkeen sairastelut rassasivat puolustuslinjan kokoonpanoa pahasti ja omiin meni kolmessa pelissä yksitoista palloa. Sen jälkeen on noustu voittoputkeen, neljä voittoa peräkkäin, joissa omiin on mennyt vain yksi maali.

"Tuon putken jälkeen meillä on ollut iso muutos,kun sitä ennen ei vieraista saatu mitään ja nyt on voitettu EIF ja GrIFK putkeen vieraissa. Seuraavaksi on Jaro, joka on kova joukkue, mutta sillä on ollut palaset sekaisin. Ja sitten KPV, kotona aika hyvin nollattiin se, sama tarkoitus on vieraissa. Meillä on aika hyvin selvillä, miten ne molemmat pelaa, käydään aika hyvin läpi niiden vahvuudet ja heikkoudet. Nyt on koko joukkueella itseluottamus aika tapissa."
"Koko joukkueella on itseluottamus aika tapissa"
"Mie täytän kakskytviis marraskuussa ja miulla on hyvällä tuurilla vielä useita vuosia jäljellä. Miulla ei oo hirveän isoja haaveita ollut, mutta pienestä pitäen oon ajatellut, että jos saisin pelata Veikkausliigassa jonain päivänä. Ei siellä kovin moni ilomantsilainen oo pelannut. Mikko Ikonen pelas joskus pari peliä FC Lahden maalilla ja Erosen Immo pelas pari kautta KTP:ssä. Ja kaikkein mieluiten tietysti tämän joukkueen kanssa."

Harjun tunnelmasta lisää puhtia

Tahvanainen on innostunut Harjun stadionin kotiyleisön edessä pelaamisesta ja kiittelee sitä kovasti.

"Harjulla on tosi mukava fiilis pelata. Se möly on kova ja kuuluu katsomosta kentälle niin hyvin ja on kiva pelata ison yleisön edessä. Katsojakeskiarvokin täällä on aina ollut kova. Oon tosi iloinen siitä, että joka pelissä on näin hyvin katsojia. Kyllähän se väki löytää paikalle varsinkin silloin kun joukkue pärjää, sehän on se paras houkutin."
"Kiva pelata ison yleisön edessä"
Kokemusta myös toisesta vahvan kannattajakulttuurin seurasta löytyy. Näin mies pystyy vertailemaan viime ja tämän kauden perusteella Oulua ja Jyväskylää.

"Oululla on myös hyvät kannattajat, mutta miusta tuntuu, että Harjulla kuuluu enemmän ääntä. En sitten tiedä, johtuuko se siitä, että siellä Raatissa se ääni häviää jotenkin. Ekassa kotipelissä se katsomotifo, "Kotona taas", oli tosi hieno! Täällä on tosi hienot fanit ja jos pelataan noususta, niitä faneja ja tukea tarvitaan. Ja se, että vieraspelireissuille lähtee, se on tosi kova juttu!"
"Se katsomotifo oli tosi hienoa"
Kentän ulkopuolella asiat kohdallaan

Tahviksen elämä pyörii pitkälti jalkapallon ympärillä, treenien jälkeen keskitytään kehonhuoltoon ja ravintoasiat ovat hanskassa.

"Niiden ulkopuolella mie en paljon jalkapalloa mieti, leffat ja oleskelu ja arki tyttöystävän kanssa eläessä auttaa saamaan jalkapallon pois mielestä."

"EM-kisoista katoin kyllä melkein kaikki pelit, joku vähemmän tärkeä alkusarjan peli saattoi jäädä näkemättä. Loppuajasta jo kyllä iski vähän kisaväsymys. Sen verran harvinaista herkkua kuitenkin, että pitihän niitä katsoa nyt mahdollisimman paljon."

Löytyikö kisoista sitten mitään uutta omaan peliin?
"Kisoissa mielenkiinnolla seurasin Ranskan tekemistä, siellä oli hyviä yksilöitä, mutta pelasivat hyvin myös joukkueena. Ja tykkäsin paljon sen kärkiparin (Giroud - Griezmann) toiminnasta. Griezmann löi nyt lopullisesti läpi, mutta kyllähän se tarvitsi sen ison targetin, Giroudin, siihen rinnalle."

Isommilta loukkaantumisilta Tahvanainen on urallaan välttynyt. Aina ei mies kuitenkaan ole omastakaan mielestä ollut parhaassa tikissä tai elänyt ihan oikeaoppista urheilijan elämää.

"Joo, Jipossa alkuaikoina en oikein pitänyt itsestäni huolta ja ollut kuin urheilija, mutta sitten kun vanhemmat pelimiehet, Tarmo Koivuranta, Tuomas Korpela ja Immo Eronen kuittailivat jatkuvasti, rupesin laittamaan itseäni kuntoon. Söin vähän miten sattuu ja luulin, että pelkät treenit riittää. Rupesin katsomaan miten syön ja aloin käymään punttisalilla, korjasin vuorokausirytmejä ja pääsin kuntoon. Sitä mukaa alkoi tulla lisää vastuuta ja myös peleissä maaleja. Ravintoasioihin ja venyttelyyn panostan nykyisin paljon ja oon niistä tosi kiinnostunut. Vielä miulla on paheitakin, pepsimaxia menee tosi paljon."
Kauden avauspelin jälkeen kiitettiin kannattajia, avauspiste Kotkasta haettu
Juttutuokiomme lopuksi Toni Tahvanainen lähettää vielä terveisiä:

"Kyllä mie kannattajille sanoisin, että olkaa vaan kärsivällisiä, kyllä ne maalit sieltä tullee, ihan saletti. Kun on tällaisia kuivia kausia, silloin on tärkeintä se omien tuki."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti