Pikkuhiljaa kärjessä ja sen tuntumassa olevat joukkueet alkavat kiskoa eroa keskikastiin, joka on vielä roikkunut aivan kintereillä. Vielä muutama kierros sitten seitsemän joukkuetta oli kuuden pisteen sisällä. Viime kierrosten tapahtumat antavat kuitenkin aineksia pieneen spekulointiin kauden toisen kolmanneksen lähiviikkoina täyttyessä. Viimeisen kolmanneksen alkaessa alkavat tosipelit ja loppusuora, jolla mitataan joukkueiden todellinen iskukyky.
Kärjessä tällä hetkellä neljä joukkuetta on hienokseltaan hivuttamassa itseään irti seuraavasta ryhmästä, jolla eivät eväät riitä taistelemaan noususta Veikkausliigaan, vaikka useampikin kuin nuo neljä ovat puhuneet tavoitteenaan liiganoususta. Edelleenkään ei kärjessä olevien AC Oulun ja TPS:n etumatka seitsemäntenä roikkuvaan Grankulla IFK:hon ole kuin seitsemän pistettä.
AC Oulun kärkipaikan takuumiehenä on häärinyt maalitykki Aristote "Totti" Mboma |
Ykkösen sarjataulukko elokuun alkaessa (YLE teksti-tv) |
Useimpien Ykkösen joukkueiden hyökkäyspään tehokkuuden avaimena on yksi (tai useampi) kookas hyökkääjä, joka pystyy voittamaan toppareiden keskeltä väkisin palloja itselleen ja joukkuetovereilleen. Kärkijoukkueista AC Oulun Aristote Mboma on pommittanut jo 12 maalia, TPS:n Mikko Hyyrynen kahdeksan (huolimatta poissaolostaan useista peleistä), ja KPV:n koko peli perustuu oikeastaan korkeisiin palloihin isoille hyökkääjille ja niitä erikoistilanteissa tukeville kookkaille toppareille sekä kovaan fyysiseen kontaktiin. Ja keskikastin EIF:n Sasa Jovovic on pitänyt joukkueensa hyvissä asemissa kymmenellä maalillaan.
Kokenut Mikko Hyyrynen on TPS:n tärkein yksittäinen pelaaja |
KPV:n isot miehet hallitsevat ilmatilaa |
Pallonhallintaan pelinsä perustava AC Oulu on pystynyt hyödyntämään Mboman tehokkuuden vastustajan maalin edustalla ja on tällä hetkellä vahvin suosikki Ykkösen voittajaksi. Oululaisten pallonhallinta näkyy myös tilastoissa, sillä sen vastustajat ovat tähän asti rikkoneet sitä varoituksen arvoisesti jo 38 kertaa, kun seuraavaksi rikotuin joukkue, myös pallonhallintapeliä pelaava Jaro on hyötynyt vain 32 kertaa vastustajan varoituksesta.
AC Oulu seilaa tällä hetkellä vahvassa putkessa, kuten myös sarjakakkonen TPS ja kolmonen JJK. Oululaisten saldo viimeisistä seitsemästä pelistä on kuusi voittoa ja tasapeli. Melkoinen putki alla. TPS on kärsinyt viidessä viime pelissään vain yhden tappion voittaen muut neljä, ja JJK klaarasi viiden voiton putken ennen sunnuntaista KPV-tappiotaan. Nämä kolme tulevat jatkossakin hallitsemaan Ykköstä, mikäli välttyvät avainpelaajien loukkaantumisilta.
KPV ryhdistäytyi viime viikolla, korjaten kurssiaan peräti viiden tappio-ottelun jälkeen. Tasapeli Jaroa vastaan ja JJK-voitto toivat positiivista ilmettä pelaajien kasvoille, mutta alkukauden dominointi on silti takanapäin. Sen kovaotteinen pelityyli on kerännyt joukkueelle eniten varoituksia, tähän mennessä 35, ja useita punaisia korttejakin. Poissaolot kaventavat käytössäolevien pelaajien rinkiä.
Kortit tuovat kauden mittaan pelikieltoja avainpelaajille, ja KPV tulee kärsimään pelikielloista jatkossa selvästi, kun seuraavaan pelikieltoon tarvitaan aina vähemmän kortteja kuin ensimmäiseen. Ja kun sen pelitapa on kärkijoukkueista ennakoitavin, ei se pelkästään Irakli Sirbiladzen ja muiden isojen miesten päähän pelattavien keskityspallojen voimin aivan pysty taistelemaan liiganoususta loppuun asti, vaan pudonnee kärkikolmikosta kauden edetessä. Kuuma muukalaislegioona jää kamppailemaan noususta vielä seuraavankin kauden Ykköseen, ellei omistaja pistä eurojaan likoon elokuun siirtoikkunassa ja vahvista joukkuetta entisestään.
TPS ja JJK Oulun kannoilla
Mikko Hyyrysen maalisaldon lisäksi on TPS pystynyt viime kierroksilla ryöpyttämään vastustajiaan runsasnumeroisesti Hyyryn poissaollessakin, joten sen pullat ovat hyvin uunissa. Mika Laurikaisen valmentama joukkue taistellee kärkikolmikossa loppuun asti. Joukkueen peli on parantunut selvästi alkukauden pienen kompuroinnin jälkeen.
Kärkisijoista loppuun asti taistelee myös hyökkääjiensä tehottomuudesta (vain kaksi hyökkääjien tekemää maalia) kärsivä JJK, jonka vahva ase puolestaan on monipuolinen hyökkäyspeli sekä tulivoimainen ja tehokas keskikenttä, joka mättää maaleja hyökkäyksen toisesta aallosta. JJK vahvistuu elokuussa kokeneella Tomi Petresculla, ja kun Barcelonan La Masian kasvatti Gaël Etock näytti jo KPV-pelissä olevansa pelimies eikä pelkkä maskotti, ei tulivoimasta tule jatkossakaan olemaan puutetta. JJK pysynee myös kärkikolmikossa loppuun asti taistelemassa tiukasti liiganoususta tai vähintään karsintapaikasta.
Ikuinen uhka vastustajan puolustukselle, JJK:n Mikko Manninen |
Keskikastissa Haka pelaa itsensä turvallisiin asemiin hyvissä ajoin, mutta ei pysty nousemaan enää kärjen tuntumaan. Sen kapeahko materiaali ei riitä ainakaan neljättä sijaa korkeammalle. Sen takana puolestaan taistelu sarjapaikasta tiivistyy loppukautta kohti. Kahden edelliskauden ylivoimaisen maalikuninkaan Kalle Multasen lähtö oli liian suuri suonenisku joukkueelle, miehen tehoja ei ole pystytty paikkaamaan edes Dudulla.
Tämän kauden Ykkösen suuret pettymykset, Veikkausliigasta pudonneet Jaro ja KTP ovat kärsineet pahasta putoamiskrapulasta, eivätkä ole saaneet peliään käyntiin kuin hetkittäin. Jaro pyörittää peliä, hallitsee palloa, mutta maalinteko tuottaa suurta tuskaa. Eivätkä ulkomaalaiskiintiön kanssa sekoilut ole olleet sille eduksi sekavalla kaudella.
Jaro on kontannut Walter Mooren tavoin, tässä JJK:n ja Mikko Mannisen edessä |
KTP ja Jussi Aalto ovat myös kompuroineet pahasti pudottuaan Veikkausliigasta |
EIF:n tehot ovat olleet kovasti Jovovicin varassa, ja hänen juuri julkistetun siirtonsa (Veikkausliigan KuPSiin) jälkeen joukkueella tulee olemaan täysi työ pysytellä keskikastissa ja poissa putoamiskamppailusta. Ykkösaseen lähtö on liian iso suonenisku.
Sasa Jovovic oli tärkeä lenkki EIF:n joukkueessa |
Sarjanousija Grankulla IFK on ollut vahva kotiyleisönsä edessä |
Selvästi muista jälkeen on jäänyt Porin ylpeys FC Jazz. Se on pystynyt sarjan puolivälin jälkeen keräämään vain kuusi sarjapistettä, eikä suunnan muutoksesta ole minkäänlaisia merkkejä. Alkukauden tehomies Elias Ahde (6 maalia) palasi lainalta emoseuraansa Seinäjoelle kesäkuun lopussa, eikä toinen maaliseppo, Samu-Petteri Mäkelä (7 osumaa) pysty yksin hilaamaan sekavaa ryhmää kuiville. Silti Jazz on sitkeä ja hankala vastustaja hyvänä päivänään kauden loppuun asti.
Alkukaudesta Jazz pystyi usein pitämään ottelut tasaisina avausjakson verran, mutta sitten tuli noutaja. Viime peleissä se on useimmiten taipunut jo avausjaksolla. Porilainen jalkapallo hakenee vauhtia Kakkosesta, ellei sitten Kakkosen pohjoisimmassa lohkossa pelaava MuSa sinnittele Ykkösen karsintaan ja ylöspäin seudun kärkijoukkueeksi.
Samu-Petteri Mäkelän ja FC Jazzin ilonaiheet ovat olleet harvassa tällä kaudella |
Kärkikolmikko (ei järjestyksessä): AC Oulu, TPS ja JJK
Ylempi keskikasti (ei järjestyksessä): KPV, Haka
Alempi keskikasti: Jaro, KTP
Putoamiskamppailu: EIF, GrIFK
Ei enää toivoa: FC Jazz
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti